неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Петър Делчев: Трябва винаги нещо да те побоцква, да си сложиш, ако трябва, едно камъче в обувката

Петър Делчев: Трябва винаги нещо да те побоцква, да си сложиш, ако трябва, едно камъче в обувката

Никога не се оплаквам, колкото и да е зле, винаги има някаква надежда, каза в еМисия България писателят Петър Делчев, автор на книгите „Кастинг за месия“ и „Трънски разкази/Балканска сюита“.

Мрънкането е един от най-големите ни проблеми, ние мрънкаме постоянно и за всичко, добави той.

„Животът беше труден, затова се живееше лесно“, цитира Делчев и един от трънските си герои, като напомни, че планинците са по-различни и особени хора, тъй като в планината животът е по-суров.

Едно от най-силните му впечатленията от Трънско, обаче, е, че хората вече ги няма. На такова място по думите му историите се раждат с търпение.

Местните там се разделят на две – едните искат да ме бият, защото това в книгата не бил точно трънският диалект, а другите се радват, че някой все пак пише за тях, разказа той за пътуванията си из този край.

Петър Делчев е особено щастлив, че неговите трънски истории ще бъдат превъплътени и на театрална сцена. На 1 юни е била първата репетиция на постановката „Вълци“ на Пловдивския драматичен театър, като драматург е Александър Секулов, а режисьор Дияна Добрева.

Той разказа, че пиесата много му е харесала и се надява да я види на сцена през септември.

„Да утепаш вук на голе руке“ е да се докажеш, че си мъж, обясни писателят и една от фразите в „Трънски разкази“.

Вълците са може би по-хора от хората, а хората – по-вълци от вълците, за това ставаше дума и в книгата, добави той.

Според него човек винаги има избор – за разлика от вълка и неговото абсолютно зло, затова и човекът е много по-лош. А лошите избори за писателя се дължат най-вече на човешкия мързел, който иска спокойствие, а не да учи, работи и да взема трудни решения.

„Трябва винаги нещо да те побоцква, да си сложиш, ако трябва, едно камъче в обувката, а за мен камъчето е писането“.

Според Петър Делчев единственото, за което си струва да се надскочиш, е семейството, а по-голяма от човека е само родовата принадлежност. Днес обаче семейството – табанът, позволил на човечеството да оцелее хиляди години, се разпада, смята той.

За какво ще се разказва пък в следващата книга на писателя Петър Делчев – чуйте в целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …