сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Петър Чолаков: Патриотите ще бъдат новият балансьор

Петър Чолаков: Патриотите ще бъдат новият балансьор

Политологът Петър Чолаков гостува в редовната рубрика на журналиста Силвия Великова и коментира предстоящите предсрочни парламентарни избори, ревизията на предходното правителство, действията на служебния кабинет и машинното гласуване.

„Правителството започна по един начин, което накара много експерти да говорят за балансиран кабинет. Но това, което виждаме със сменените областни управители, прилича на „10-те малки негърчета“. В първата порция бяха преобладаващи БСП и НДСВ“, коментира Чолаков. Политиката на Марешки той сравни със стратегията „Хляб и зрелище“.

„Всичко това ще навреди на президента Румен Радев. Отговорността лежи преди всичко на президента, тъй като той е архитектът на служебния кабинет. Единствената му задача е да се проведат честни и нормални избори“, смята политологът. По думите му, областните управители са представители на държавата.

„Доказано е, че на местно равнище фалшификациите стават предимно през кмета. Там няма как да стигнат дългите ръце, но областният управител също има отношение към изборния процес“, добави експертът.

Той коментира и темата за машинното гласуване като бомба със закъснител. „Тези машини има възможност да им се повлияе чрез вируси“, смята политологът.

„Това отсега прави нещата много драматични. Разликата между големите партии е изключително малка. При такава близост всеки един сигнал за фалшификации може да се отрази“, каза политологът.

„Ще имаме дружен хор, който ще говори за това, че машинното гласуване е било въведено изключително прибързано, което всъщност е така. Въпросът е дали трябваше да се случат нещата ад-хок и да се пришпори държавната машина за два месеца да приложи машинно гласуване“, коментира Петър Чолаков.

„Вкарахме се в много сериозен батак непосредствено преди изборите. Сигналът е промяна на баланса по места, направен от централната власт“, обясни Чолаков и добави, че Герджиков като юрист би трябвало да си даде ясна сметка за това, че срокът е твърде кратък.

„Другата хипотеза е, ако не успее да се състави кабинет, служебното правителство да се заседи по-дълго. Ако той има по-сериозни планове и амбиции, може да се окаже, че има по-дълъг хоризонт, за да ги реализира“, анализира Чолаков. По думите му, зад Герджиков няма политическа партия и това е проблемът, тъй като няма зад себе си ресурс.

„Той е малко като лунната теория за политиката през Средновековието“, каза още той. „Новите лица в политиката са хора от партийната аристокрация“, смята Чолаков и добави, че действително има популистка вълна.

„Партийте на статуквото отговарят с този тип конструиране на листи в отговор на националистите и Марешки“, смята политологът. Той смята, че в следващия парламент патриотите ще бъдат новият балансьор, при положение, че първите сили са почти изравнени.

„Към момента изглежда по-скоро възможно формиране на някакво дясно мнозинство. ГЕРБ, Патриотите, Марешки и ДПС, които ще подкрепят който даде повече. БСП ще останат в изолация, а Сидеров ще бъде с едните докато му е изгодно, а след това може да обърне палачинката“, прогнозира Чолаков.

Той посъветва политиците да говорят автентично, да се държат естествено и да оставят клишетата.

Чуйте целия разговор с политолога Петър Чолаков в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …