събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Петър Чобанов за това има ли връзка КТБ – ДПС

Петър Чобанов за това има ли връзка КТБ – ДПС

Доколкото си спомням самият Цветан Василев финансираше политически проекти, има и партии със сериозни депозити в КТБ, сред които ДПС не попада.

Така отговори бившият финансов министър Петър Чобанов от кабинета „Орешарски“, който в момента е член на ДПС, на въпрос на Би Ай Ти за връзките на движението с обявената в несъстоятелност банка и твърденията на бившия й мажоритарен собственик в интервюто му за „Просто Диков“.

„Няма логика да са се състояли и споменатите срещи с Ахмед Доган (на когото Василев твърди, че е показал списък с придобитите активи от страна на депутата Делян Пеевски), защото те не носят нищо. Трябва да се обърнем към партиите с депозити в банката“, добави той.

„Логиката на този списък явно е, че има кредити за определена сума, които са допринесли за влошаването на банката. Дори да е вярно, не могат да се причислят всички компании към Пеевски, това са само няколко процента от кредитния портфейл. Много по-сериозен процент са кредитите на Василев за инвестиционно банкиране“, каза бившият министър.

Чобанов отново отрече и ДПС да има роля в разрастването на КТБ. Той припомни, че партията е била в опозиция в годините, през които банката най-много е увеличила портфейла си, и няма как директно да е повлияла на подобен процес. „Към началото на 2013 г. стана явен проблема с концентрацията на пари от държавни предприятия“.

Петър Чобанов подчерта също така, че финансовият министър няма правомощия и задължения да осъществява контрол и наблюдение върху банките и се впусна в обяснения чия е отговорността за това.

Бившият министър твърди също така, че все още не се е запознал с доклада от международния одит на КТБ.

Той говори подробно и за провалилите се планове за оздравяване на банката, като обясни, че за такова нещо са нужни определени действия, които не са били налице в случая КТБ

„Оманският фонд искаше оздравяване. Беше им предложен механизъм за участие, но той изискваше твърде големи средства от тяхна страна, за да се запълни капиталовия недостиг и да се гарантира ликвидност на банката“, каза той и припомни нестабилната политическа ситуация по това време в страната.

В ДПС имаше от първия момент желание да се знае цялата истина и да се приемат всички действия за интересите на вложителите, заключи бившият финансов министър Петър Чобанов. Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Велко Мавриков

    Моите уважения г-н Чобанов. Това, което Вие заедно с г-н Орешарски направихте след катастрофата причинена от Симеон Дянков беше цяло чудо. При мажоритарен вот винаги бих Ви подкрепил.