събота , 21 януари 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Петър Чобанов за това има ли връзка КТБ – ДПС
pchobanov

Петър Чобанов за това има ли връзка КТБ – ДПС

Доколкото си спомням самият Цветан Василев финансираше политически проекти, има и партии със сериозни депозити в КТБ, сред които ДПС не попада.

Така отговори бившият финансов министър Петър Чобанов от кабинета „Орешарски“, който в момента е член на ДПС, на въпрос на Би Ай Ти за връзките на движението с обявената в несъстоятелност банка и твърденията на бившия й мажоритарен собственик в интервюто му за „Просто Диков“.

„Няма логика да са се състояли и споменатите срещи с Ахмед Доган (на когото Василев твърди, че е показал списък с придобитите активи от страна на депутата Делян Пеевски), защото те не носят нищо. Трябва да се обърнем към партиите с депозити в банката“, добави той.

„Логиката на този списък явно е, че има кредити за определена сума, които са допринесли за влошаването на банката. Дори да е вярно, не могат да се причислят всички компании към Пеевски, това са само няколко процента от кредитния портфейл. Много по-сериозен процент са кредитите на Василев за инвестиционно банкиране“, каза бившият министър.

Чобанов отново отрече и ДПС да има роля в разрастването на КТБ. Той припомни, че партията е била в опозиция в годините, през които банката най-много е увеличила портфейла си, и няма как директно да е повлияла на подобен процес. „Към началото на 2013 г. стана явен проблема с концентрацията на пари от държавни предприятия“.

Петър Чобанов подчерта също така, че финансовият министър няма правомощия и задължения да осъществява контрол и наблюдение върху банките и се впусна в обяснения чия е отговорността за това.

Бившият министър твърди също така, че все още не се е запознал с доклада от международния одит на КТБ.

Той говори подробно и за провалилите се планове за оздравяване на банката, като обясни, че за такова нещо са нужни определени действия, които не са били налице в случая КТБ

„Оманският фонд искаше оздравяване. Беше им предложен механизъм за участие, но той изискваше твърде големи средства от тяхна страна, за да се запълни капиталовия недостиг и да се гарантира ликвидност на банката“, каза той и припомни нестабилната политическа ситуация по това време в страната.

В ДПС имаше от първия момент желание да се знае цялата истина и да се приемат всички действия за интересите на вложителите, заключи бившият финансов министър Петър Чобанов. Чуйте целия разговор:

Вижте също

KLETVA_TRUMP_1 картинка

„Новият президент“: Доналд Тръмп встъпва в длъжност

Със специалното издание „Новият президент“ на Би Ай Ти проследи на живо встъпването в длъжност …

Един коментар

  1. Велко Мавриков

    Моите уважения г-н Чобанов. Това, което Вие заедно с г-н Орешарски направихте след катастрофата причинена от Симеон Дянков беше цяло чудо. При мажоритарен вот винаги бих Ви подкрепил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *