понеделник , 23 юли 2018
Начало / Жива връзка / Петър Бунев за причините за катастрофата в Хитрино

Петър Бунев за причините за катастрофата в Хитрино

Инцидентът в Хитрино е типична железопътна катастрофа, за съжаление, има лошо последствие заради изтичането на газ и последвалия взрив. Затова в железопътният траспорт има доста изисквания, които трябва да се спазват, защото при катастрофа последствията са много тежки. Тепърва трябва да се изяснят какви са причини за инцидента в Хитрино.

Това заяви председателят на синдиката на железниците към КНСБ Петър Бунев в предаването „Жива връзка“.

„Не само високата скорост може да е причина за инцидента. Назначени са 24 експертизи, което означава, че ще трябва да бъдат проверявани самите вагони, локомотивът, железният път, сигнализацията и много други. Ако се направят нормални експертизи, ще бъде доказано и дали е имало повреда в изпадналия вагон“, допълни Бунев.

„Това, че имаме преминали локомотив, четири вагона, а петият дерайлира, значи може да е заради скъсване. Явно скъсването е налице и скоростта може да е една от причините, но има и доста съпътстващи“, посочи експертът.

Той бе категоричен, че няма машинист или железничар, който да не знае, че в отклонение не трябва да се движи с по-висока скорост.

„Това, което буди съмнение у мен, е, че при положение, че има трима човека – в първия локомотив машинист и помощник машинист, а във втория – машинист, не вярвам, че не знаят какви са последствията, ако не се съобразят със сигнала, че влизат в гара. А те са уведомени много преди да са влезли в гарата. Опасността е голяма, ако с по-висока скорост се влезе в отклонение. Те са били предупредени, доколкото разбирам нямат претенции към това, със сигнализация на километър от гарата. Ако не знаеш сигнализацията, не можеш да бъдеш машинист. Не мога да си обясня как трима души са се заблудили“, подчерта още Петър Бунев.

По думите му, това е и причината, пради която не можем да кажем веднага, че машинистите са виновни. Той бе категоричен, че безспорно скоростта ще бъде доказана.

Петър Бунев поиска и международно разследване на инцидента, което е независимо, за да няма проблеми в последващите етапи.

Целия разговор с него можете да видите във видеото:

 

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …

Един коментар

  1. проф. Стоименов

    От разнопосочната информация следва, че машинистите са задействали спирачната система на композицията, но тя не е осигурила необходимото забавяне – отрицателното ускорение. То може да се изчисли по записите на системата. Така композицията е навлязла в гарата. Очевидно има разлика между спирачните възможности на локомотива и първите цистерни и тези след петия вагон. Така останалата част от композицията не е задържана ефективно и така е претиснала шестия вагон, че той е изхвърлен от композицията със страшна сила. Влакът се разкъсва а откъснатата част на композицията хаотично се сгромолясва. Това насочва търсенето на винивниците за катастрофата към собствениците на влака, защото неговото техническо състояние не е отговаряло на строгите изисквания за опасни товари. Насочвонето но вината към машинистите е опит да се отклони търсенето на виновност от реалните виновници.