събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Петър Бояджиев и Йордан Цонев в спор за ролята на Доган във Възродителния процес

Петър Бояджиев и Йордан Цонев в спор за ролята на Доган във Възродителния процес

Политическият емигрант Петър Бояджиев гостува в студиото на „Просто Диков“ и каза, че за първи път кметът на Джебел го поканил да говори по случай празника на града – 19 май. Тогава се честват първите организирани прояви срещу тоталитарния режим и Тодор Живков.

„Бях поканен като един от хората, които са участвали много активно от другата страна на Желязната завеса в този процес и в моето слово нямаше нищо персонално. Но научавам на другия ден, че депутат, заместник-председател на ДПС се явил по някоя телевизия, говорил глупости и ме нарекъл национален предател“, разказа Бояджиев.

„Ролята на Ахмед Доган във Възродителния процес не само я поставям под въпрос. Тезата ми е много ясна – това, което стана през май 1989 г. е български феномен. Обидно е да си преписва който и да е от нас някаква организационна роля. Той се дължи на информационния мост, който ние успяхме да хвърлим между външния свят и България“, посочи Бояджиев.

„По това време Доган е в затвора. След това се установи, че е ченге на ДС. Сериозни подозрения се появиха, че е превербуван от руснаците. То е дори смешно да говорим, че Ахмед Доган може от килия може да организира 60-70 000 човека. Това е смешно“, категоричен е Бояджиев.

Йордан Цонев от ДПС коментира от своя страна темата и каза, че не може да си човек, който се е съпротивлявал срещу тоталитарния режим и да застанеш пред 10 000 души в Джебел и да твърдиш, че Ахмед Доган не е имал нищо общо със съпротивата срещу тоталитарния режим и нищо не е организирал. По думите му, никога не е късно човек да стане за резил.

„Касим Дал може да е всякакъв, но е честен. Той ще разкаже как е организирал съпротивата“, заяви Цонев.

„Това е български феномен“, категоричен е от своя страна Бояджиев, поставяйки под съмнение ролята на Доган.

Вижте повече по темата в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

2 коментара

  1. Огнен Иванчев

    Прежде пишещият тОДОР има право!
    През цялото време докато слушах тези две интервюта си мислех за горянското движение. Загадка е защо то винаги бива омаловажавано и то бива все още упорито повивано в пелената на мълчанието. Всъщност, дали наистина е загадка!? И още нещо. Съпротивата, за която се говори е съпротива на национално-верска, а не на политическо-идеологическа основа.
    Това разграничение трябва да се прави и да не се да се забравя.

  2. Мохе би,тук трябваше да се спомене за ‘горянското’ движение,което е било първото антикомунистическо след подарената ни ‘свобода’ от СССР.