четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Петанк – как се играе в България любимата игра на французите

Петанк – как се играе в България любимата игра на французите

Петанк е любимата игра на французите и това е една от запазените марки на културното влияние на Франция в света. В сегашния си вид се играе от началото на 20 век. Тогава са определени правилата, но играта се е променяла през годините и се е осъвременила. Това разказа Архитект Андрей Андреевски от Българска федерация по петанк. Екип на Би Ай Ти присъства на демонстрация на играта. Тя се играе с 3 метални топки, които тежат от 650 до 800 грама всяка.

С друга малка топка, наречена кошонет, се дава старт на играта, обясни Андреевски. Състезателите се стремят да хвърлят топките максимално близо до кошонета и да избият топка на противника.

„Играта е изключително достъпна. Дядо може да се състезава с внука си – няма възрастово ограничение“, разказа още Андреевски.
Вижте в следващия репортаж как се играе петанк, какво ви е необходимо, за да започнете и защо двама папи са били принудени да забранят играта:

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …