понеделник , 22 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Песимистично за пенсиите и има ли полезен ход – гостува финансистът Любомир Христов

Песимистично за пенсиите и има ли полезен ход – гостува финансистът Любомир Христов

Какви промени в Кодекса за социално осигуряване предлага правителството и можем ли да разчитаме на втория осигурителен стълб – по въпроса в еМисия България търсим експертното мнение на финансиста Любомир Христов.

Според него проектозаконът е полезен и вероятно нужен, но не решава основните проблеми и „вродени дефекти“, от които зависи размера на допълнителната пенсия и степентта на сигурността й.

Христов е категоричен, че хората, които за съжаление по навик и инерция се осигуряват и в двата стълба – ДОО (държавно обществено осигуряване) и УПФ (универсален пенсионен фонд) – ще получават по-малки пенсии от тези, които го правят само в ДОО.

Пенсията от двата стълба е гарантирано по малка, убеден е експертът.

По думите му има полезен ход: 1) Докато имате възможност по закон, както е в момента, да отказвате осигуряване по УПФ, чрез подаване на заявление в НАП; 2) Да спестявате и инвестирате самостоятелно, за да имате контрол върху парите си, тъй като пенсионните фондове го правят по неизгоден за вас начин.

Специалистът напомни, че докато по досегашния закон имате право пет години преди пенсия да поискате парите си от УПФ, то сега този срок се свива до една година.

Това е едно косвено признание на Комисията за финансов надзор, че няма да има достатъчно пари, смята той.

Според Христов Кодексът за социално осигуряване е построен върху заблуда. Първата е самото заглавие на втория стълб – „допълнително задължително“, като по думите му то никога не е било и няма да бъде допълнително.

Ние правим едно и също, но докато вие внасяте пари на две места, аз, като по-възрастен, внасям само на едно, обясни той, обръщайки се към водещия.

Втората заблуда, в чийто капан по думите му е влязал финансовият министър Владислав Горанов, е, че този кодекс задължава дружествата да изплащат пожизнени пенсии. Ала не е ясно откъде ще дойдат парите за това, няма откъде, категоричен е експертът.

Казва се и, че партидите остават лични – т.е. ако някой почине по-рано и му останат пари, те се полагат на наследниците ми – т.е. отново не са на разположение да се плаща от тях на тези, които ще преживеят, обяснява още той.

Христов отбелязва, че втората възможност за източник в този случай според закона са пенсионните резерви на дружествата, но те нямат такива.

Ако законът се изпълнява, както е написан, вторият стълб не изпълнява никаква полезна за осигурените лица функция, а само три: да ви намалят пенсията, да икономисат средства на държавата, да превръщат ежегодно, бавно и сигурно част от вашите вноски в печалби и бонуси за собствениците и управителите на пенсионните дружества, заключава Любомир Христов.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. М.Кирова

    Абсолютно е прав, както винаги. Личният ми опит към декември 2015 г.: без прехвърляне в НОИ – 656 лева; с прехвърляне в НОИ – 747 лева.