вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Песимистично за българската пенсионна система

Песимистично за българската пенсионна система

„Ако разчитате на българската пенсионна система и правите всичко, което законът ви задължава и позволява, след години ще завършите с половината от необходимата ви пенсия.

Всеки зрител, който ни гледа в момента, ще взема половината. Човек може да се спасява поединично, но само извън триъгълника на осигуряване от държавен, универсален и доброволен фонд, в който няма решение“.

Тази песимистична прогноза направи в студиото на еМисия България Любомир Христов, председател на Института на дипломираните финансови консултати. По думите му за съжаление възможното решение трябва да бъде взето около 20 години по-рано.

„Българската пенсионна система има крепостен характер, тя е за хората, които имат 40 години (за мъжете) и 37 години (за жените) крепостен стаж у нас, така че на сънародниците ни в САЩ, например, препоръчвам: стойте 10 години там, за да получите минималната американска пенсия“, казва Христов.

„Основният въпрос е зависи ли нещо от вас 20-30 години преди пенсия, за да промените изхода. Отговорът е прост: ако сте българин в Чикаго – да, ако сте българин в България – не, нищо не е във вашите ръце“, добавя той.

Христов напомни, че наскоро бе направен основен ремонт в кодекса за социалното осигуряване, като многократно подчерта, че го е „смятал“, за да види какво ще се случи след 40 години, ако всичко в него се реализира.

Експертът обобщи пенсионния модел у нас като система, която ни обрича на бедност, както и като лотария с предрешен изход, тъй като по думите му всеки, който внася пари в универсален пенсионен фонд (УПФ), ще получи по-ниска пенсия.

„Заблуда е, че УПФ е „допълнително“ и „задължително“ осигуряване – не, не е. Парите са едни и същи: моите, като човек, който скоро ще се пенсионира, отиват изцяло по държавния стълб, а вашите (към водещите) се разделят на две. Няма допълнителност, а частична приватизация на осигурителната система. Така че, като ви дойде времето, НОИ ще ви отпусне по-ниска пенсия“, обясни той.

Какво е универсален пенсионен фонд и как работи и каква е американската система и опит и защо българите в САЩ могат да разчитат на пенсия, за разлика от българите тук – чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …