четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Пенсионери учат в университет „Трета възраст“

Пенсионери учат в университет „Трета възраст“

На 7 октомври отвори врати Националният български университет „Трета възраст“. Целта на организацията е осмисляне на живота чрез подпомагане на активността, физическото и психическото здраве и социалната реализация на хората от третата възраст.

Акад. Ганчо Попов, който е ректор на университета, коментира, че първото нещо, което възрастните хора искат да научат, е как да работят с компютър. Те се интересуват още от здравословно хранене и здравословен начин на живот.

„България бе единствената страна, в която нямаше подобен университет. Няма страна в Европа, която да не се грижи за своите пенсионери, единствено у нас никой не се вълнува от тях“, заяви Попов в предаването еМисия България.

По думите му нтересът към обучението в университета е изключително голям.

„Създадохме клуб на доброволците, защото тепърва изграждаме университета. Обявили сме, че ще организираме всички активности безплатно“, обясни още акад. Ганчо Попов.

Той подчерта, че вратите на университета са отворени за всички, които искат да се учат.

Мариана Стоянова, която е една от студентките във висшето училище, пък призна, че стремежът към нови знания я е поддикнал да се включи в новата инициатива.

„Аз съм от хората, които вярват, че има какво все още да научат. Имам начална компютърна грамотност – внуците са ми обяснили основните копчетам, но очаквам нещо ново, нещо повече да науча в този курс“, сподели тя.

Признава, че компютърните познания са ѝ необходими, за да може да общува по-лесно с внуците и семейството си, които живееят зад граница.

„В Словакия, например, подобни инициативи са подкрепени и финансирани от държавата, докато при нас – в нашия университет, доброволчеството и едва ли не благотворителността ме смущават. Дали няма университетът, това чудесно начинание, да се препъне заради липсата на средства“, пита се обаче Мариана Стоянова.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

 1. Любка Куклина

  Чудесна инициатива за университет -трета възраст!Имам компютърна грамотност,но искам
  да науча малко повече.Много бих искала да се запозая с програмата.

 2. 1,ДИМИТЪР СТЕФАНОВ.

  ВЕЧЕ НАД ПОЛОВИН ГОДИНА СЕ СЪОБЩАВА ЗА ТАЗИ ПОЛЕЗНА ИНИЦИАТИВА. НО НИКАКВА ИНФ ОРМАЦИЯ КАК СТАВА ЗАПИСВАНЕТО ПО ОТДЕЛНИ ПРОФИЛИ.

  СПОРЕД МЕН НЯМА ДА ИЗДЪРЖИТЕ БЕЗ НЯКАКВА МИНИМАЛНА МЕСЕЧНА ТАКСА. А ВЕРОЯТНО И НЯМА ДА ЗАПОЧНАТ

  Поздрави. Д.С.