сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Пчеларите на протест: За здравето на пчелите и качеството на меда

Пчеларите на протест: За здравето на пчелите и качеството на меда

Разрешението за използване, макар и ограничено, на неоникотиноидни пестициди за растителна защита изведоха на протест пчеларите у нас.

Издадените от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) заповеди за допускането им в 24 района на страната на практика дерогира забраната за тяхното използване на територията на ЕС, обясни в еМисия България Петко Симеонов, председател на Сдружението за биологично пчеларство.

Препаратите, с които се обработват семената на растенията преди засяване, са крайно вредни за здравето на пчелите и дори в минимални количества водят до замърсяване на почвата за няколко години напред. Те се извличат от самото растение и попадат и в кошера, обясни той.

Симеонов припомни, че пчелите не могат да четат, коментирайки идеята на подобни терени да има предупредителни табели.

„Ние искаме най-малкото буферни зони и все още чакаме реакция. Пуснали сме жалби, сезирали сме Министерството на земеделието“, заяви той.

Пчеларите се тревожат също, че това ще компрометира и качеството на тяхната продукция, тъй като по думите му „и без това европейският пазар е залят с евтин мед от извън Европа“.

Въпреки всичко Симеонов е оптимист и отбелязва, че секторът търпи развитие и в него навлизат много млади хора. Според него биоземеделието е най-добрият начин да защитим пчелите си.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …