сряда , 18 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Пчелари на протест на 7 април: Тровят пчелите с опасни и за нас пестициди

Пчелари на протест на 7 април: Тровят пчелите с опасни и за нас пестициди

На 7 април пчеларските сдружения в страната излизат на протест заради застрашеното отглеждане на пчелите поради използването на опасни пестициди и все по-масовото наблюдаване на т.нар. синдром на празния кошер. Датата е и Световен ден на здравето.

„Пчелите се неглижират, дори в сравнение с едрите животни. Положението е сериозно, тъй като тровейки пчелите с пестициди, по хранителната верига тези отрови стигат и до нас, хората. Освен че убиват пчелите, те застрашват и здравето и живота ни“, казва инж. Михаил Михайлов от Обединен български пчеларски съюз.

Неоникотиноидните инсектициди, с които се третират семената, проникват в почвата и оттам по хранителната верига попадат и в човешкия организъм. Периодът им на разпад е 20 години. Единственото им „предимство“ е, че са по-евтини.

На 27 март изпълнителният директор на БАБХ подписа три заповеди, с които разрешава контролирана и ограничена употреба на трите забранени с мораториум в ЕС неоникотиноидни инсектицида.

Според Михайлов се използва вратичка в закона, която допуска такива скандални решения.

Той е категоричен, че има алтернатива – препарати, които могат да свършат същата работа.

„Над 80 на сто от всички опрашители в природата са пчелите. Всяка трета хапка на трапезата ни се дължи на тях“, напомня още пчеларят, който отбеляза също, че поддържането на биоразнообразието от насекомите се равнява на милиард и половина лева годишно.

Всички си мислят, че пчелите са само за мед, но това не е така, те са незаменими, заключава той.

Чуйте исканията на пчеларите и още аргументи за важността на пчелите за хората:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …