петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Павлин Савов: Един успял български астрофизик в САЩ

Павлин Савов: Един успял български астрофизик в САЩ

От съвсем малък Павлин Савов вижда света около себе си в цифри и уравнения. „До шести клас бях математик. Ходих по състезания, беше ми интересно. Започнах да се подготвям за изпит за математически гимназии“, сподели Павлин. Точно преди изпита в Софийската математическа гимназия една случайна среща го повежда в друга посока.

„Говорих с Теодосий Теодосиев и той ми разказа за неговата школа и неговите ученици, както и за успехите им на олимпиади. Само след един разговор не отидох на нито един изпит – просто се записах във физическата паралелка на Теодосий“, спомни си Павлин. Той завършва школата по физика на Тео през 1996 г. и продължава да следва физика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изгарящата му амбиция, съчетана с разочарование от тогавашното българско образование, го кара да потърси късмета си другаде.

„Ние бяхме много силна паралелка, много силно поколение по физика с много спечелени състезания. Когато започнах в Софийския университет времената бяха такива, че специалност физика е едва ли не резервен вариант за много хора. Програмата беше така, че бяхме на едно ниво – невероятни таланти са на едно ниво с хора, които не искат да учат физика и полагат минимум усилия, за да изкарат тройка. Говорихме с преподаватели. Очаквахме да видим същата всеотдайност, която виждахме и от Теодосий, но просто беше съвсем различно ниво“, разказа Савов. Разочарованието дошло постепенно, а по-успешните студенти заминали за САЩ. На втората година същото прави и Павлин.

Заминава за Америка през 1998 г. благодарение на стипендия от световноизвестния Масачузетски технологичен институт. Той завършва бакалавърска степен по физика, а първите му проучвания са в сферата на астрофизиката. В университета Павлин е сред избраните да се срещнат лично с гения на нашето време Стивън Хокинг. „Стивън Хокинг идваше веднъж годишно да работи с нашата група, но ние нямаме възможност да комуникираме с него. Той комуникира с компютър и това е бавен процес. Използва толкова малко думи и за това се опитваш да не изпуснеш нито една, защото всяка дума означава повече, отколкото ти схващаш“, разказа още Савов.

„Тогава говореше по-освободено и казваше, че може би ще разбере как работят черните дупки и как функционира цялата Вселена, но никога няма да може да разбере как работи женският мозък“, спомня си българинът.

Той е един от избраните изследователи, които работят по реалното засичане на гравитационните вълни от черните дупки в една от двете гравитационни обсерватории в Америка на име „Лайго“. Павлин разказа подробности за изследванията си там. Най-мотивиращо за него е да види, че теорията може да се използва и на практика. Освен тази работа, Павлин и колеги му редовно се сблъсквали и със задачи от Холивуд – проверка на сценариите на научно-фантастични филми. Сред тях е и носителят на Оскар за най-добри ефекти – „Интерстелар“. Той обясни, че неговата група е чела сценария със задачата да коригира неточности.

През 2008 г. Павлин решава, че е време за нещо ново и заменя физичните модели с финансови. „В момента се занимавам с математически модели на финансови продукти на „Уолстрийт“. Не знам следващата стъпка каква ще е. Мисля, че идва нов цикъл. Нещо ново ще е“, добавя Павлин Савов.

Чуйте историята на Павлин Савов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …