вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Павел Бандилов за попарените надежди на пазарите след референдума за Брекзит

Павел Бандилов за попарените надежди на пазарите след референдума за Брекзит

Големите финансисти бяха изненадани от резултата на референдума във Великобритания, тъй като очакванията бяха все пак тя да реши да остане в ЕС. Изненадата обаче не е съвсем драматична, тъй като всичко бе на косъм до последния момент.

Това коментира в еМисия България финансовият анализатор Павел Бандилов от ИП „София интернешънъл секюритис“.

По думите му е естествено пазарите да реагират поради това, че са били неподготвени, а надеждите им – рязко попарени. Затова видяхме рекордни спадове, в които убежища са само златото, йената, добави той.

„Преиграването“ на инвеститорите той си обяснява с изненадата – класически „черен лебед“.

Националната банка на Великобритания обяви пък днес, че е готова да инжектира 250 млрд. лири стерлинги, „за да свали температурата” на пазарите, задействайки извънреден план, за да гарантира ликвидност на банките в краткосрочен план.

Бандилов се надява до дни страстите да се уталожат, а през уикенда да дойде вербална подкрепа от страна на политици и банкери, която според него би била положителна за движението на пазарите.

Според експерта именно другата седмица ще бъдат ясни реалните щети от решението за Брекзит, както и намерението на инвеститорите.

Оттук нататък неизвестността обаче ще се задълбочава, още повече предвид евентуалните намерения на Шотландия и Ирландия да търсят собствен път към ЕС, предвижда Бандилов.

Какъв би бил ефекта и върху българските пазари – чуйте в целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …