сряда , 17 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Пътят на Турция, след като Ердоган си върна пълната власт
Снимка: ЕРА

Пътят на Турция, след като Ердоган си върна пълната власт

Партията на справедливостта и развитието категорично спечели предсрочните парламентарни избори в неделя в Турция и най-вероятно ще управлява сама до 2019 г. Това сочат резултатите от вота, провел се в ситуацията на дълбоко разделение в турското общество, нарастващо напрежение, атентати и груби удари на властите срещу опозиционери и критични медии.

Неокончателните резултати показват, че Партията на справедливостта и развитието – която управлява в Турция от 2002 г. насам – получава малко под 50 процента от бюлетините. Това означава 316 депутата в 550-местния Меджлис. Втора е опозиционната Републиканската народна партия с близо 25 процента или 134 народни представители. Трета е Партията на националистическото движение, а бариерата от 10 процента преодоля и прокюрдската Народнодемократична партия.

За президента Реджеп Тайип Ердоган изборите показват желанието на народа да се запази стабилността в страната. „На 1 ноември се прояви народната воля в подкрепа на стабилността. След краткосрочните промени народната воля отново реши, че няма друг път освен избора на стабилност. Хората се произнесоха в полза на сигурността. Надявам се, че този резултат ще донесе добро на нашия народ и нашата страна“, заяви той.

Това, което Ердоган нарича „краткосрочни промени“, беше най-голямата заплаха за властта на консервативния лидер откакто застана начело на Турция. Предишните избори в началото на юни отнеха пълното мнозинство на партията му, която така и не можа да се разбере за коалиционно управление с другите партии. Прокюрдската Народнодемократична партия пък за първи път изпрати свои представители в Меджлиса и явно все повече се припознава от либерално-ориентираните турци като алтернатива на досегашните играчи.

Но предишните седмици бяха белязани от остро противопоставяне, което продължава да застрашава стабилността в страната. Няколко кървави атентата, приписвани на терористите от „Ислямска държава“, както и възобновяването на конфликта с Кюрдската работническа партия, изглежда мобилизираха електората на Ердоган. И мнозина турци отново видяха в него силната ръка, която може да преведе Турция през бурните води. Или поне пак му повярваха.

Но тези избори далеч не обещават леко управление. Въпреки успеха Ердоган няма да разполага с желаното парламентарно мнозинство, за да прокара конституционни промени в полза на президентска република. А същевременно опасната поляризация в обществото се запазва.

Темата в еМисия България коментира доц. Пламен Ралчев.

[KGVID]http://cdn1.bitelevision.com/upload/2015/11/0211Turkey.mp4[/KGVID]

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …