вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Пътят на отпадъците у нас – има ли алтернатива

Пътят на отпадъците у нас – има ли алтернатива

България е на едно от последните места по рециклиране на отпадъци в Европа, сочат статистиките. Действително ние сме известни с произвеждането на огромно количество стратегии в тази насока, които обаче не се изпълняват.

Това коментираха в еМисия България по темата Ивайло Хлебаров, съветник по проблемите на околната среда и отпадъците към ЕС, и Евгения Ташева, координатор на проекта „Нулеви отпадъци“ в природозащитната организация „За Земята“.

Те припомниха, че много общини в страната, както и квартали на София, продължават да нямат контейнери за разделно събиране.

Резултатността е около 20-25%, като през последните години се наблюдава и спад, докато страни като Любляна, стартирали през 2005 г. с нива, подобни на нашите, вече постигат близо 60% рециклиране на отпадъците.

Според двамата експерти моделът у нас е сбъркан, за разлика от този в други, успешни държави – т.нар. „плащай колкото изхвърляш“, при който домакинствата – производители на отпадъци, поемат лична отговорност за боклука си, усещайки ефекта финансово. Правилно разделените контейнери са и по-евтини.

Междувременно, според двамата, у нас не само няма изгледи такса смет да поевтинее, но и се очаква да нараства. Ако от догодина домакинствата и фирмите започнат да плащат поравно за отпадъците, то първите ще усетят удара, предупреждават те.

Иска се добре структурирана програма с мерки, която е подплатена финансово от институциите, отговарящи за управлението на отпадъците, както и най-важното – участието на гражданите, посочва Хлебаров.

Ако нямате възможност да разделяте добре, и рециклирането няма как да е добро, а при нас това е основен проблем, казва още той и напомня, че откритият миналата година завод за механично и биологично третиране на отпадъци не работи в пълен капацитет.

Какво би ни стимулирало да разделяме отпадъците си и каква е алтернативата – чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …