сряда , 17 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Пътят на оръжията – къде се произвеждат и къде се използват

Пътят на оръжията – къде се произвеждат и къде се използват

Забележителен ръст в производството на оръжия, както и в търсенето им, показват данните на Стокхолмския институт за изследване на мира (SIPRI). Обемът на международния трансфер на оръжия непрекъснато нараства от 2004 г. насам и се е увеличил с 14 % между 2011 и 2015 г. Точна цифра за стойността на международния трансфер на конвенционални оръжия няма.

През 2010 г. тя е приблизително $72 млрд, а оттогава се предполага, че наближава $100 милиарда годишно. 74 % от световните продажби на оръжие се падат на Съединените щати, Русия, Китай, Франция и Германия. Освен Германия, останалите държави са постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, който настоява за контрол върху въоръженията.

Най-голям дял в износа на оръжия имат Съединените щати – 33 %. Заради големия брой регионални конфликти в различни части на света този дял се е увеличил с 27 % в сравнение с периода 2006-2010 г. Русия държи 25% от световния пазар, като руският износ на оръжия се е увеличил с 28 %. Вашингтон и Москва са доставили повече от половината оръжия в света в периода 2011 и 2015 г.

На Китай, Франция и Германия се падат общо 16 % от световната търговия с оръжия. Съединените щати са продали или дарили оръжие на най-малко 96 държави през последните 5 години. Най-големите им клиенти са Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Турция. Повече от половината от износа представляват бойните самолети. Русия доставя оръжие за 50 страни като основни купувачи на руска продукция са Индия, Китай и Виетнам.

Износът на Китай се е покачил с 88 на сто, изпреварвайки Франция. Макар френският износ да е намалял с 10%, Париж е подписал няколко големи договори за износ на оръжия, включително на бойни самолети. Германия е намалила своя износ на оръжия наполовина.

Основната причина за спада е икономическата криза в Европейския съюз. Най-големите вносители на оръжие в периода 2011-2015 са Индия, Саудитска Арабия, Китай, Австралия, Пакистан, Виетнам и Южна Корея. На тези държави се падат 46 % от световния внос. Износът на оръжия от България се е увеличил с близо 60% в последната години. По данни на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение през 2015 г. България е изнесла оръжия на стойност 643 млн. евро., което е с 240 млн. евро повече в сравнение с предишната година.

Българското оръжие заминава към конфликтни точки в Африка и Близкия Изток, като най-голям дял се пада на износа за Ирак – на стойност 160 млн. Евро и Саудитска Арабия – 92 млн. евро.

Още за производството на оръжия и в кои държави се отделят повече пари за отбрана вижте в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …