сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Пътувате в чужбина това лято? Какво трябва да знаете и за какво трябва да внимавате

Пътувате в чужбина това лято? Какво трябва да знаете и за какво трябва да внимавате

Външното министерство публикува препоръки към българските граждани, които това лято смятат да се отправят на пътуване извън страната за отпуската си.

Какво трябва да знаем и за какво трябва да внимаваме, обясни подробно в еМисия България Радко Влайков, специален координатор на МВнР по публична комуникация.

Апелираме към определена подготовка преди заминаването, за да са готови летовниците за различни ситуации в чужбина, заяви той.

Първата му препоръка е планиращите пътуване да се запознаят с актуалната обстановка за всяка една страна в сайта на министерството, където има много полезна практическа информация.

На пътуващите в по-екзотични и рискови държави се препоръчва да се регистрират в специалната услуга „Пътувам за“, където да посочат дестинацията и времето на своето пътуване.

Важно е да се знае, че обстановката, особено в Европа след атентатите в Париж, Брюксел и Турция, е допълнително усложнена и всеки трябва да е подготвен за повишените мерки за сигурност, напомни още експертът.

Той даде и подробен пример със стъпките на въображаемо пътуване с кола от България до Франция.

Първото, с което по думите му ще се сблъскаме, са много по-дългите опашки по всички граници поради засиления граничен контрол, като вместо обичайните 10-15 минути може да се наложи да чакаме по час и повече. Това няма общо с обичайните за сезона колони от гастарбайтери, подчерта той.

Влайков напомни, че в редица страни по пътя органите на пътната полиция са много по-строги, отколкото у нас, и използват по-модерни средства, а глобите са доста високи – така че е важно да спазваме правилата за движение.

Ако ни откраднат документите, което по думите му се случва често, е важно да се уведоми най-близкото полицейско управление и да се отиде до най-близкото наше дипломатическо представителство, където да се попълни декларация (до три дни от инцидента) за обстоятелствата около него и да се направи заявление за нов временен паспорт, с който да се приберем.

Влайков обясни, че в момента има засилено търсене на лични документи, предвид бежанския поток и терористичната обстановка, с цел те да бъдат продавани на черно.
Моят документ не е моя собственост, а на българската държава, и ако изчезне, дължа глоба, вкл. и в чужбина, напомни експертът. Той препоръча да снимаме личните си документи и да ги имаме в телефона или имейла си, което ще улесни процедурата.

Ако при създали се проблеми, парите не ни стигнат, познат или роднина може да внесе сума във МвнР, като консулската служба ще бъде уведомена и няма да плащаме на място.

В момента във Франция, която ще бъде домакин на Европейското първенство по футбол граничният контрол е още по-строг и трябва да се въоръжим с допълнително търпение, предупреди още Радко Влайков. Ако отиваме на стадиона, трябва да идем по-рано и да се подготвим за щателни проверки в две обособени зони на контрол.

В случай на инцидент консулските служби са на разположение, а хората в тях са обучени, въпреки упреците към тях, заключи експертът.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …