четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Пътуване до Индия в рисунки по ръцете

Пътуване до Индия в рисунки по ръцете

Махенди е древно изкуство за декориране на тялото с естествени пигменти, предимно с къна, като в последните години то се превръща в мода. За него в еМисия България разказа – и дори го демонстрира върху ръката на водещата, Стела Христова-Сачи, специалист по традиционна индийска култура.

Тя дойде облечена в сари, като обясни, че тази древна дреха се прави от едно парче плат и надиплянето й изисква умения и практика.

Рисунките с къна и облеклото станаха популярни у нас около индийските сериали, докато преди това интересът към Индия бе насочен предимно към духовните практики, йогата и малко по-възвишените теми, коментира Стела.

Покрай сериалите като че ли интересът слезе на едно по-битово и образно ниво, но все пак и това е някакъв начин да се докоснем до културата на Индия, добави тя.

Самата Стела е ходила два пъти до Индия, но смята, че това далеч не е достатъчно. За мен Индия е като духовна родина, място където зареждам сърцето си, обясни тя.

По думите й духовната култура на Индия е много близка до българската като общочовешки нравствени принципи, но като практика е далеч по-разнообразна. „Там можете да откриете всички религии на света, които съжителстват мирно и празнуват заедно. Има толерантност, взаимно разбиране и най-вече хармония и спокойствие“, отбеляза тя.

Стела Христова демонстрира и техниката на рисуване по ръцете, като обясни, че бяла и черна къна няма – това са нови модерни в момента марки, които обаче са различни от натуралната естествена къна. Основният символ на къната е любовта и здравето, а различните рисунки имат различни послания.

Гледайте целия разговор със Стела Христова-Сачи:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …