неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Патриотични игри – коментира проф. Ивайло Дичев

Патриотични игри – коментира проф. Ивайло Дичев

Отвратителна седмица, все повече хора разбират какъв автогол си вкарахме с това правителство. Такава е оценката на проф. Ивайло Дичев за отминалите дни, белязани от поредицата скандали около „патриотите“.

Преди десетина години нарекох тези хора фашисти и тогава ме изгледаха много странно, припомни той и обърна внимание, че Жан-мари Льо Пен във Франция е бил съден десетки пъти за много по-дребни неща, като например за изказването, че крематориумите не са били най-важното в историята на Холокоста.

Нашите хора са много по-крайни от всичко, което виждаме в Европа, и не случайно Марин Льо Пен не ги иска – въпреки че й се предлагат първо „Атака“, сега и ВМРО – за да не я излагат, смята той.

Според проф. Ивайло Дичев се намираме пред дълбока промяна и пренареждане на картите в Европейския съюз, а сме във възможно най-слабата позиция – с една коалиция, която никой не приема, с политици (от квотата на „патриотите“ – бел.ред.), които нямат партийни връзки с колегите си в чужбина, и така се обричаме на маргинализация.

Всичко това, предупреждава Дичев, е особено важно в контекста на председателството ни на ЕС. Само си представете как утре този фашизоид Валери Симеонов ще посреща тук Ангела Меркел или някой друг, посочи той.

Проф. Ивайло Дичев посочи и конкретни примери за това защо не вярва в тезата за „укротяването“ на националистите след влизането им във властта.

Политиките, които тези хора имат в главите си, са смешни, несериозни и абсурдни, категоричен е той, визирайки например идеята за връщането на казармата. Той напомни също, че именно Валери Симеонов, който грубо неглижира и обиди българите в чужбина покрай сагата с Изборния кодекс (казвайки да не му се „мотаят в краката“) сега ще отговаря за тях. Волен Сидеров пък ще е шеф на комисия и ще е сътрудник на партията, чието име е Граждани за европейско развитие на България, въпреки че онзи ден бе на митинг с лозунги против НАТО и с ликове на Сталин и Георги Димитров, даде друг пример той.

Според проф. Дичев ГЕРБ са имали друга, по-разумна възможност – да направят коалиция, дясно-либерална, с ДПС, или пък да направят правителство на малцинството, а Борисов да се откаже от премиерския пост.

Дичев призна също, че е привърженик на практикуваната в Гърция пропорционална избирателна система с бонификация на първия. Който спечели 31%, получава допълнително 40 места в парламента, така че да може веднага да състави стабилно правителство, обясни той.

Основният проблем според него е, че в България няма коалиционна култура, което няма да бъде преодоляно скоро.

Дичев допусна също, че премиерът Борисов иска да „пусне“ „патриотите“ на трудните места, да създаде скандали около тях, за да бъдат те параван и „завет“ за ГЕРБ и министрите му.

Появява се нов тип десница, която се отказва от либералните ценности и започва да излиза напред с една идеология на егоизма – национален, етнически, религиозен, расов, за да отрече най-голямото постижение на модерния свят – равенството, коментира още професорът политическите тенденции в световен план.

Той прогнозира разцепване на обществото, недоволства и протести у нас. Тази медийна среда у нас все още подкопава всеки един авторитет, който може да се зароди, добави той.

Дичев е песимист, че имаме сили да го преодолеем всички заедно и сами, като по-скоро вижда надежда във вписването ни в по-широкия европейски контекст.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …