четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Пътешествие в 57 държави на 5 континента: На ръба на еуфорията и убедеността, че този път това е краят

Пътешествие в 57 държави на 5 континента: На ръба на еуфорията и убедеността, че този път това е краят

Велизар Величков и Цветан Баяслиев са посетили общо 57 държави на 5 континента. Последното им пътешествие включва Перу, Боливия и Африка. Величков и Баяслиев разказаха в предаването еМисия България за най-екзотичните кътчета на света, до които са успели да се докоснат.

Последното ни пътешествие беше в Африка, бяхме в Танзания. Направихме сафари в Серенгети и изкачихме връх Килиманджаро. Експедицията беше 6-7 дни“, разказа Величков.

Цветан Баяслиев обясни, че не са се подготвяли специално за такъв тип преживяване. Справянето с височинната болест, която мъчи кандидат-покорителите е генетично обусловена. Всичко зависи от това организмът ти колко кръвни телца може да произведе в екстремни условия.

Велизар Величков е бил в 33 държави. Той пътува по-сериозно от 4-5 години и се старае да прави около две пътешествия годишно. „Работя повече, за да се справя финансово. Времево се старая всяка една свободна отпуска да я оползотворявам с някакво пътешествие“, сподели Величков.

Според Баяслиев е абсолютен мит твърдението, че за екзотично пътешествие са необходими много пари. „Велизар организира немислими неща за България като например трансфер с камила, който завършва с ферибот или мотопед. Това е несравнимо по-евтино в сравнение с цените на туристическите компании“, увери Баяслиев.

Според тях обаче елементът на приключение и на приятната неизвестност е дори по-важно от разликата в цената.

Навсякъде можеш да откриеш повод да се вдъхновиш. Постоянно си на ръба на еуфорията и убедеността, че този път това е краят“, убеден е Баяслиев.

Западните хора са свикнали да третират местните хора от Африка и Южна Америка и дори в Югоизточна Азия непременно като бедни, следователно нещастни, живеещи в някаква постоянна нищета и тъка. Аз много се засрамих от себе си като отидох в Андите и на о-в Занзибар от това, че поставяме хората в предварителен калъп. Гледат те едни живи и щастливи очи от къщи без прозорци и ти за тях си странният човек, който идва там, разполага се с някакви средства и е нещастен“, разказват пътешествениците.

Вижте целия разговор с двамата пътешественици, които разказват кой прави компания на туристите в базовите лагери на Килиманджаро, какъв е вкусът на скорпиона в Тайланд и защо един хотел в Боливия прилича на „Аушвиц“:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …