петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Първият български отбор по синтетична биология отива на международно състезание с уникален проект

Първият български отбор по синтетична биология отива на международно състезание с уникален проект

„София Тех Парк“ предостави за ползване специализираната лаборатория „БиоИнфоТех“ и оборудването в нея за подготовката на първия български студентски отбор по генно инженерство. Българите ще премерят сили в престижното световно състезание по синтетична биология iGEM. В екипа участват 15 студенти трети курс, възпитаници на Медицинския университет –София, Техническия университет –София и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Ръководител на отбора е Борис Киров, преподавател в Техническия университет -София. В световната научна надпревара на високотехнологични проекти тази година са заявили участие около 300 екипа от млади учени от цял свят.

„Това състезание включва всякакви наши умения – да изработим проекта, да намерим сами спонсори, да осигурим пътните разходи, сами да открием лаборатория, в която да работим и да купим консумативи“, разказа Натали Атанасова, която е част от отбора.

„Ние в момента се конкурираме с всички страни в цял свят“, добави студентката Евгения Михайлова. Ръководителят на проекта Борис Киров разказа какво всъщност представлява работата на биолозите от отбора в студиото на еМисия България. „Всяка една жива клетка се състои от стандартни части. Вземайки стандартни части, може да се сглобят организми с всякакви невероятни функции“, обясни ръководителят на екипа.

Натали Атанасова разясни какъв всъщност ще бъде проектът. „Спряхме се на проект, който е свързан с това да отглеждаме бактерии по най-добрия начин. За целта те самите да ни казват от какво имат нужда като ни дават различни сигнали. Бактериите ще се оцветяват в различни цветове и така ще знаем от какво имат нужда. Разработваме и апликация за телефон, която ще ни уведомява за техните нужди, за да можем да ги храним“, разказа Атанасова.

„Микроорганизмите се използват за много полезни неща – пречистват се води с тяхна помощ, произвеждат се храни, живеем с тях. Но ние ги храним неправилно и преразходваме ресурси“, обясни Борис Киров.

„Техниката, с която работим сега е впечатляваща. Има възможност да реализираме всеки проект и идея. Искаме да покажем на другите млади студенти, че науката не е скучна. Имаме прекрасна среда, в която да работим. И в България всичко това може да се случи“, разказа Натали Атанасова.

„Ние бяхме потърсени от човек, който пожела да ни финансира, но ни трябват още повече пари, защото биологичните консумативи са много скъпи“, добави Борис Киров.
Цялото интервю с екипа биолози вижте в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …