петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Първата волейболистка, прескочила границите на тоталитарния режим

Първата волейболистка, прескочила границите на тоталитарния режим

„Бях млада, но бях и звезда в България, и за мен беше много трудно в Италия, макар че спечелих много неща в Италия. Станах и шампионка на Италия. И имах успех във волейбола, в спорта. Не можах да стана звезда както в България. И ми беше мъчно, че не ме познаваха… Първите дни бяха драматични… След това всичко се пооправи. Най-­важното, което ми се случи в Италия, е, че намерих човека, който отвори света пред мен“, каза в еМисия България Цветана Божурина. Тя е първата българска волейболистка, която по време на тоталитарния режим заминава да играе в чужбина, в Италия.

Днешният български волейбол няма положително развитие според нея. Единствено националният ни отбор е на високо ниво, но това се дължи на факта, че някои от спортистите играят и в чуждестранни отбори. Останалата част от спорта е на ниско ниво, най-­вече заради Българската волейболна федерация и нейния „затворен манталитет“, коментира Цветана Божурина.

Всичко в родината й липсва, най­-вече – близките хора. „Много ми се иска в България да се промени това, което винаги ме е притеснявало. Когато отида на покупки в Италия и си купя каквото и да е, и то струва повече от 100-­200 евро, лева, долара, както искате, винаги си мисля: „Майка ми работи 40 години в банката и получава 250 лева пенсия.“ Това искам да се промени. Не може, просто тези хора не могат да живеят. Трябва да сме хора, да имаме достойнство… Искам всички хора достойно да живеят“, каза още българската волейболистка.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …