сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Първата българска църква в Африка ще се строи в ЮАР

Първата българска църква в Африка ще се строи в ЮАР

На 29 май в ЮАР ще бъде направена първата копка за построяване на български храм, който ще бъде първият и на целия африкански континент.

Църквата „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ ще бъде разположена между градовете Претория и Йоханесбург, разказа в еМисия България Павлина Субашова, председател на Сдружението на българите в Южна Африка.

Тя поясни, че организацията е закупила имота със средства от правителството, частни дарители, както и личните средства на сдружението. Вече е издигната и 350 кв.м покрита беседка, под чийто покрив тази неделя ще има концерт на народната певица Гуна Иванова.

За първата копка, както и за българския празник 24 май са предвидени поредица от тържествени събития.

„Успяваме да привлечем доста българи – и като членове на сдружението, и само като съмишленици. Искаме да превърнем това място в български дом, с училище и църква“, каза Субашова.

Тя коментира и промените в Изборния кодекс, ограничаващи възможността на българите в чужбина да гласуват, като се обърна така към управляващите: „Не унищожавайте искрицата българска гордост, която все още тлее в душите ни. Постарайте се да я запазите в децата и най-вече във внуците ни, защото те са нашето бъдеще“.

Гледайте целия разговор във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …