неделя , 22 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Първан Симеонов и Георги Харизанов: И ГЕРБ, и БСП печелят и генерират подкрепа от сблъсъците помежду си

Първан Симеонов и Георги Харизанов: И ГЕРБ, и БСП печелят и генерират подкрепа от сблъсъците помежду си

Последните атентати в сърцето на Европа и хоризонтите пред новия парламент у нас коментираха в първото издание на КОД 11-13 политологът Първан Симеонов от „Галъп Интернешънъл“ и политологът Георги Харизанов.

Междувременно репортерът ни Валерия Касиян се включи от дискусията „Европа отново на път“, която за първи път събира заедно трима премиери, за да говорят за бъдещето на ЕС и мястото на България в него.

Симеонов се съгласи с тезите им, че ЕС не успява да бъде субект на собствената си отбрана и да излъчва достатъчно сила, че е прекрасно място, което приемаме за даденост, и че на нея не може да се гледа само като пазар.

Харизанов отбеляза, че отново се връщаме към един уж затихнал спор за баланса между свободата и сигурността.

Двамата коментираха и скандалите в парламента.

Според Симеонов премиерът Борисов в момента е в любимото си балансиране и дава на всекиго каквото трябва, така че политологът очаква мандатът да е по-дълъг от очакваното.

За Харизанов пък третият мандат на Борисов тръгва с изграждането на нов образ – на Мъдреца, последвал този на Бореца срещу статуквото и на Балансьора.

Що се отнася до скандалите около Димитър Главчев от ГЕРБ, според него те са запълване на времето от страна на опозицията, тъй като дебати няма, понеже много законопроекти още са в комисия.

И ГЕРБ, и БСП печелят и генерират подкрепа от сблъсъците помежду си, убеден е той.

Симеонов се съгласи, че неблагодарната роля е да останеш извън дебата.

Няма смяна във властта, така че няма кой знае каква законодателна стръв, а опозицията е за това – да показва стръв, коментира политолога, според който опозицията ще показва енергия и управляващите няма да имат мира.

Той смята също, че Веселин Марешки и ДПС леко са вдигнали цената си.

Волен Сидеров пък той нарече „удивително маркетингов човек, който избира един траен сюжет и с добра кондиция и усет го поддържа месеци наред“.

Сидеров иска с достойнство да направи епилога на политическата си кариера, смята Симеонов.

Чуйте целия разговор с двамата:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …