четвъртък , 23 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Първан Симеонов: Европа получава втори шанс да поправи грешките си
POLI_PAUNOVA картинка 4

Първан Симеонов: Европа получава втори шанс да поправи грешките си

Защо българинът не се интересува от големите световни събития и какво следва от референдума в Обединеното кралство коментира журналистът Полина Паунова с политолога Първан Симеонов.

Според проучване на „Галъп“ близо 70% от българите не мислят, че референдумът във Великобритания ги засяга, а 22% не могат да преценят какво е отношението им.

Според Симеонов повече от 90% от българите не се вълнуваха от темата до днес, защото „сме застаряваща, периферна страна, в която няма какво друго да се произведе освен провинциално съзнание“.

„Това е червена лампа, която трябва да светне на всички нас, защото отношението ни към тези процеси е като към такива, които не ни засягат, но те тежко ни засягат“, каза още политологът и допълни, че вероятно мнозина вече са наясно, че решението от референдума във Великобритания ще ни засегне.

„Европейската тематика е скучновата, хипер администрирана. Това е плесницата на Брекзит, защото Брюксел разбира, че така повече не може да продължава. Европа не излъчва сила, вдъхновение или лидерство, тя не е субект, а обект, заложник понякога на източни и западни интереси. Заради това не се изненадвам на отношението на българите. Да не говорим, че този тип теми са доста сложни, освен невдъхнивяващи“, коментира още Симеонов.

Той подчерта, че данните показват едно наистина провинциално съзнание, което не ни отива.

„През 90-те години се вълнувахме от такъв тип въпроси, имаше ги в пресата и медиите. А сега се интересуваме от тях пост фактум“, допълни той.

Той обаче изтъкна, че все пак таи надежда, че след референдума Европа получава втори шанс да поправи грешките си.

„Сега може с евентуално излизане, останалите държави да се стреснат и може да усилят процесите на европейска интеграция, но която си дава сметка и за националното, християнското, ценностите, а не преминава в администрация“, каза още Симеонов.

Той допълни, че по парадоксален начин „случилото се може да е имунизация“.

„Ако успее да намери помиряването на националната традиция и интеграцията , Европа има бъдеще“, категоричен е политологът.

Вижте целия му коментар във видеото:

Вижте също

SILVIYA картинка 4

Весислава Антонова: Хората са уморени от политиците и дебатите са им скучни

В редовната рубрика на Силвия Великова гостува журналистът Весислава Антонова от вестник „Капитал“. Преди това …