петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Спречква ли се кръгът КОЙ

Спречква ли се кръгът КОЙ

„С няколко жеста премиерът Бойко Борисов няма да промени оценката на ЕК. Европа иска да види системна и устойчива промяна у нас, която не се базира на няколко браунови движения в рамките на две седмици“, коментира преподавателят в СУ Вихър Георгиев в еМисия България.

В разговора с Полина Пунова по Би Ай Ти участва и Първан Симеонов от социологическа агенция „Галъп“.

Според Георгиев България не се справя добре със задачи, с които по обещанията си вече трябваше да се е справила. Той даде пример с функционирането на регистрите за собствеността и доходите на лицата по висшите етажи на властта. Според него новините за сериозните пропуски в този режим притесняват Борисов.

„Лазим им по нервите (на ЕК)“, смята и Първан Симеонов. „Европейските чиновници вече не могат да намерят синоними за поредицата от критични доклади за България. Това е ясен политически знак“.

По думите му премиерът демонстрира присъщото си „реактивно поведение“ в опита си да възстанови моралния си образ. Симеонов подчерта, че отдавна не го е виждал да изпуска така нервите си както през последните седмици. „Той се страхува, но е по-вероятно да не ходи на избори“. Според политолога нито един от западните ни партньори няма интерес от предсрочни избори у нас, а иска да види резултати.

Привидна ли е битката между Борисов и Пеевски, спречква ли се кръгът КОЙ, кой печели и кой губи – чуйте в целия разговор.

Двамата коментираха и последните новини около преговорите по исканията на Великобритания към ЕС и възможното излизане на страната от съюза, както и какво би означавало това за Европа и българските граждани.

Според Георгиев има опасност от Европа не на две, а на няколко скорости. Той обърна внимание на тежката криза с функционирането на Шенген. „Ако не се вземат спешни мерки, има риск за свободното движение на хора в ЕС и ние категорично ще сме сред потърпевшите“, смята той.

Според Георгиев биха могли да се оформят и няколко икономически блока. Гледайте целия разговор във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …