понеделник , 16 юли 2018
Начало / Жива връзка / Първа задгранична обиколка на президента Доналд Тръмп

Първа задгранична обиколка на президента Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръм започна първата си задгранична обиколка, включваща Саудитска арабия, Израел, Ватикана, Италия и Белгия.
Той замина оставяйки във Вашингтон, редица скандални решения, нарастващо неодобрение както от съпартийци, така и опозиция, както и най-ниския си рейтинг от встъпването в длъжност преди четири месеца.

Решението на Тръмп да направи в Саудитска арабия първото си чуждестранно посещение изпраща силно послание към кралството: напрежението, характерно за американско-саудитските отношения при президента Барак Обама, вече го няма.

Въпреки че страната фигурира в черния списък за потенциални терористични заплахи и полетите от там към Америка са обект на допълнителни проверки, в Саудитска арабия Тръмп беше посрещнат с почести като истинска кралска особа.

Специално за него не летището пристигна лично кралят Салман. По-късно двамата подписаха оръжейна сделка за 110 милиарда долара – най-голямата историята на двете страни. Сделката предвижда и допълнителни продажби на оръжие за столицата Рияд за допълнителни 350 милиарда през следващите десет години.
Церемонията по подписването се предаваше на живо от държавната телевизия на Саудитска арабия. Малцина обаче си спомнят, че преговорите по тази историческата сделка започнаха още по време на администрацията на Барак Обама.

Тогава той не успя да я довърши докрай, заради големия брой на цивилни жертви в Йемен, където основно Саудитска арабия беше насочила оръжията си.
Според съвета на сигурност на ООН, конфликта между двете страни доведе до над 13 хиляди цивилни жертви – главно възрастни хора, жени и деца. Гвоздеят на програмата на Тръмп в персийския залив беше участието му в арабско-ислямско-американската среща на върха.

За Саудитска арабия това е удобен момент да изтъкне влиянието и притегателната сила на кралството в региона, а за Тръмп да покаже какви са приоритетите на Америка в борбата с тероризма и очакванията към партньорите.

Аз стоя пред вас, като представител на американския народ за да предам едно послание за приятелство, надежда и любов. В първата си задгранична реч Доналд Тръмп говори пред повече от 50 мюсюлмански лидери по време на срещата на върха в Рияд.

Тръмп се обърна към присъстващите лидери с апел да се обединят в борбата с тероризма и заедно да го изкоренят, където и да се намира той. Дори и на такъв висок форум Доналд Тръмп не пропусна възможността да размаха укорително пръст на своите партньори.

„Америка е готова да застане до вас в стремежа към общи интереси и обща сигурност, но народите от Близкия изток не може да чакат Америка да смаже врага вместо тях. Страните от Близкия изток трябва много внимателно да решат какво бъдеще искат за своите страни, за себе си, за семействата и за децата си“, заяви Тръмп.

Въпреки това духът на речта на Тръмп беше много различен от този по време на предизборната му кампания, когато опасенията за изостряне на отношенията между Америка и мюсюлманския свят бяха напълно реални. А милиардера често винеше изповядващите исляма за случващите се кръвопролития в страната му.

И още по-пресният пример – когато Тръмп подписа декрет за забрана за пътуване до Америка на гражданите от някои предимно мюсюлмански страни, който въпреки че не мина пред съда породи много напрежение между Вашингтон и редица партньори на изток.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …