петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Първа театрална постановка от българи за българи в Кипър

Първа театрална постановка от българи за българи в Кипър

Актрисите Моника Мелеки и Юлия Бациева разказаха за първата постановка на Българският театър „Храмът на Мелпомена”. Тази вечер в театър „Скала“ в Кипър ще бъде премиерата на постановката „Театър, любов моя“. Мелеки и Бациева се включиха в предаването еМисия България директно от сцената и разказаха повече за представлението, организацията и концепцията на постановката. Заедно с тях са и Роси Петрова и Светломир Димитров.

„Тази вечер е премиерата.Ангел Михайлов е наш сценограф. Хореографията също е на българка. След месец упорит труд днес ще бъде премиерата. Ние сме заедно още от НАТФИЗ. Кандидатствахме заедно, учихме заедно, повече от сестри сме и дойдохме в Кипър заедно. Много се допълваме, много сме еднакви и много различни“, споделиха актрисите.

Моника Мелеки и Юлия Бациева представиха и част от „Театър, любов моя“ за зрителите на Би Ай Ти.

Росица Петрова разказа, че работят заедно отскоро, но за тях е изключително удоволствие. „Начинът, по който владеят сцената и я заемат, не е необходимо нищо друго като музикален фон и съпровод. Но и с нас се получи много добре. Изключително е усещането да си на сцената. Това ни даде повод за нови запознанства, да обединим силите си и да се случи това“, добави Петрова.

Светломир Димитров покани всички, които имат възможност, да посетят спектакъла тази вечер. „Много се надяваме тази наша първа вечер, да бъде пълен салонът и да изживеем това усещане – да запазим българското. Посланието на постановката е, че въпреки всички трудности, унижения и разочарования, сцената е моят дом“, разказаха актрисите.

Те репетират на сцената на театър „Скала“ и обясниха, че е късмет да използват тази възможност. „Това е прекрасно и без тази поддръжка нямаше да бъде лесно. Това е базата. Без нея просто е невъзможно. Можем да градим и да създаваме. Имаме подкрепата на българското посолство. Всеки по свой начин се опитва да ни подкрепи и да даде каквото може“, споделиха българките.
Те казаха, че целта е да се създаде български театър в Кипър с постановки на български език

„Когато си в чужбина и се опитваш да запазиш тази традиция, емоционално си много по-зареден. Различно е когато си в чужбина. Имаме покана и за Италия. Можем да изиграем този театър и в Рим. А защо не и в България?“, коментираха актрисите.

Чуйте целия разговор с Моника Мелеки и Юлия Бациева в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …