петък , 22 юни 2018
Начало / Жива връзка / Първа Симеонов: Тенденцията е за формула 5+1 в следващия парламент, малките партии може да се окажат големи

Първа Симеонов: Тенденцията е за формула 5+1 в следващия парламент, малките партии може да се окажат големи

Как ще изглежда следващият пралемнт и ще има ли нови лица и неочаквани комбинации в него след предсрочните избори на 26 март, на които 18 партии и девет коалиции заявиха желание да участват. По темата в „Жива връзка“ разговаряме с изпълнителния директор на „Галъп интернашънъл“ Първан Симеонов.

Според него тенденцията е за формула 5+1, като той отчете, че нещата в момента са толкова динамични, че дори скорошния експресен сондаж на агенцията в известен смисъл вече е остарял.

До изборите има достатъчно време, не е ясно как ще се развият нещата около самия изборен процес (по отношение например на машинното гласуване), а тази ескалация между двете основни партии вещае доста яростна кампания, отбеляза той.

Социологът отбеляза, че всички социологически замервания на терен показват разлики в рамките на десетки хиляди гласове, а тенденцията е на сближаване. По думите му това следва да се тълкува като паритет между основните политически сили.

Той напомни, че само допреди месеци ГЕРБ са водили двойно пред БСП, но това усещане за предопределеност сега се е заменило от усещането за двуполюсност, което изостря дебата.

Във времената на пост-истината е важен имиджът, не действията, коментира той по отношение на посланията, белязани от сериозна доза популизъм.

В този дебат бяха постигнати няколко неща – доскоро управляващите бяха вкарани в обяснителен режим, БСП успя да се позиционира като алтернатива, а всичко това прави изходът от изборите трудно предвидим, посочи Симеонов.

Социологът обаче отбеляза, че комфортът и положителната инерция покрай гласовете от президентските избори за ген. Румен Радев може и да се окажат измамен за БСП, тъй като те са само потенциална периферия за левите и те ще трябва да ги спечелят по време на кампанията.

В ситуация на политическа нестабилност в региона и света, на променящи се общества и изненади навсякъде, политологът допусна също така малките партии да станат големи, изреждайки редица от тях. Именно те според него са основната тема в момента.

Самите те нямат шанс поединично, но като коалиции имат, отбеляза той.

Симеонов предположи също така, че балансьор в следващия парламент ще се окажат отново патриотите, които според него са зазвучали много по-социално напоследък. Той смята, че нито ГЕРБ, нито БСП имат против да управляват заедно с тях, а това означава, че политическият вкус на обществото ни се е национализирал – за щастие, не радикално.

Първан Симеонов прогнозира също, че машинното гласуване ще бъде една от темите, които ще бъдат превърнати в политически сюжет, около който ще има информационна война.

Чуйте целия коментар на Първан Симеонов и вижте репортаж за това какво наложи промяна на правилата за гласуване в САЩ, подготвен от колегите ни в Чикаго:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …