четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Жива връзка / Партията на Марк Рюте печели изборите в Холандия

Партията на Марк Рюте печели изборите в Холандия

Отговорът на въпроса, който от месеци вълнува цяла Европа, вече е ясен. Дяснолибералната „Народна партия за свобода и демокрация” на премиера Марк Рюте печели парламентарните избори в Холандия, побеждавайки “Партия на свободата” на Герт Вилдерс. Това показват резултатите от екзит пола на една от социологическите агенции.

Партията на Рюте е получила 31 от 150 места в долната камара на парламента, следвана от три партии с по 19 места, включително Партията на свободата на Вилдерс.
Марк Рюте заяви, че холандците са гласували срещу популизма. Герт Вилдерс от своя страна каза, че Марк Рюте не се е отървал от него и предупреди, че ще бъде фактор в следващия парламент. Той се надява да е част от управляващата коалиция

Възможните коалиции са от 4 партии, които могат да съберат мнозинство от 76 места в парламента. Единият вариант е споразумение между „Народна партия за свобода и демокрация“, „Християнски демократичен призив“, „Демократи 66“ и „Зелени леви“. Другата конфигурация е следната: „Народна партия за свобода и демокрация“, „Християнски демократичен призив“, и „Демократи 66“ и „Партията на труда“.

Вотът в Холандия премина при висока избирателна активност – над 74 процента. Гласуването в Холандия беше удължено и след 21.00 часа местно време, за да се осигури възможност на всички, чакащи на опашките пред секциите, да упражнят правото си на глас. Преди това имаше съобщения, че някои избиратели е трябвало да чакат по два часа, докато пуснат бюлетината си. Пред някои избирателни секции се извиха дълги опашки.

Холандците гласуваха с хартиени бюлетини. Заради притеснения от хакерски атаки те се отказаха от компютрите дори при броенето на гласовете. Окончателните резултати ще бъдат обявени от Избирателната комисия една седмица след изборите. Предизборната кампания в Холандия протече не под знака на градивни дискусии около платформите на партиите, а около въпросите на имиграцията и възхода на крайната десница изходът от изборите беше непредвидим, особено в контекста на кризата с Турция.

Напрежението се покачи със забраната турски министри да участват в митинги в подкрепа на Ердоган в Ротердам, което прибави в предизборните дебати темата за културната интеграция.
Според социолозите именно реакцията на премиера Марк Рюте в тази ситуация е довела до подобряване на позициите му сред холандското общество с победата на Рюте отпадна и едно от основните притеснения.

Съставянето на следващото правителство може да отнеме месеци, защото нито една от партиите, участващи на изборите не искаше да влиза в коалиция с Вилдерс на изборите участваха 28 партии и почти 13 милиона избиратели.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …