четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Парите за изборите и злоупотребите с тях – решение ли е решението на ЦИК

Парите за изборите и злоупотребите с тях – решение ли е решението на ЦИК

Инициативните комитети, партиите и коалициите без държавна субсидия, на които по закон се полагат т.нар. „медийни пакети“ до 40 хил. лв. с ДДС за предизборна агитация, ще могат да ги използват за участие единствено в радиата и телевизиите с национално покритие. Това гласи решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) по идея на председателя й Ивилина Алексиева. То автоматично изключва онлайн изданията и регионалните медии от този обхват.

Решението на ЦИК повдига повече въпроси, отколкото предлага отговори на проблемите, то създава дискриминационна политика по неуточнени критерии спрямо медиите у нас, изолирайки цяла една медийна сфера, то няма логика и законово основание и затова трябва да бъде оборено в съда.

Около това мнение се обединиха в еМисия България журналистът Пламена Тодорова и пиар експертите Радина Ралчева и Арман Бабикян.

Ралчева съобщи, че е получила неофициална информация, според която решението на ЦИК е било известно на някои хора още десетина дни преди да бъде обявено, а това според нея показва тенденция за непрозрачност.

Тя припомни и вида схема, която ЦИК се опитва да блокира чрез него – на източване на парите от медийни пакети от определени сайтове, свързани пряко с инициативните комитети (случаят със сайта Хаштаг-BG на Борислав Цеков). Схема незаконна, но неморална, подчерта тя и добави, че заради казуса с този сайт сега всички онлайн издания са в неизгодна позиция.

Това решение е много извън правомощията и компетенциите на ЦИК, която е подходила чиновнически, категорична бе Ралчева.

По думите й ЦИК не може да определя къде могат да идат парите на инициативен комитет, като по този начин ще бъдат ощетени реалните комитети вместо създадените да акумулират пари.

Можеше да се запази старият начин, но ЦИК да следи как се разходват парите, коментира и Тодорова, според която обаче проблемът е свързан с липсата на човешки ресурси за осъществяване на контрол.

„Ако ЦИК искаше да покаже желязна ръка и воля, можеше да го направи на миналите избори, преди да изплати медийните пакети. Те взеха с огромно мнозинство това решение, което показва предварителна подготовка“, смята тя.

Двете се съгласиха, че съвсем не са ясни критериите за националност и регионалност, нито пък – как може да бъде „ограничен“ интернет.

Според Ралчева съвсем не е трудно да се изработят критерии за адекватното ползване на пакетите, като дори не е нужен кой знае какъв човешки ресурс, при положение че плащането става постфактум и по отчетите.

Медията е инструмент и ако искам да говоря на аудитория от малки населени места, ще си избирам малки радиа и сайтове, даде пример тя. Двете отбелязаха също, че докато „национално“ печатно издание може да има най-много 5000 тираж, то в същото време регионален сайт може да има десетки хиляди посещения.

„Нелепо решение, което създава втори проблем, свързан с определени конституционни права. Не можеш да принудиш участниците заради минала злоупотреба да бъдат насочени към определен вид медии“, коментира на свой ред по телефона и Бабикян.

Той припомни и колко високи цените са в националните телевизии – т.е тези 40 хил. лева с ДДС далеч не биха осигурили адекватно представяне на каузи и идеи.

Можеха да наложат ограничение на медиите – например да са собственост на юридически лица, да съществуват от определен брой години, да има таван на рекламни такси -и тогава измислените сайтове щяха да отпаднат сами, даде идеи той.

Това нарушение на закона от страна ЦИК ще бъде обжалвано още днес пред Върховния съд и до края на седмицата ще има решение, категоричен бе Бабикян.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …