четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Парите на българските емигранти – много повече от чуждестранните инвестиции у нас

Парите на българските емигранти – много повече от чуждестранните инвестиции у нас

1,7 млрд. евро са изпратили в родината си българските емигранти през 2013 г. Преките чуждестранни инвестиции през същата година пък са били 1,2 млрд. евро. Разликата е в полза на емигрантите, а данните са на Института по икономика при БАН. 2,5 милиона са българите, които работят в чужбина, а 2,2 милиона са българите, наети в родината си.

„Парите, които се изпращат от чужбина, превишават преките чуждестранни инвестиции. Българското правителство трябва да улеснява този паричен поток, защото той е много важен“, заяви Румен Гълъбинов – икономист и финансистм бивш председател на Агенцията за застрахователен надзор и зам.-председател на Комисията по финансов надзор.
Освен че учат и работят, българите зад граница плащат данъци и осигуровки. Въпреки това те заделят достатъчно средства, които изпращат в България.

„Това е един паричен поток, който е много важен за българската икономика. Парите от българските емигранти са основен инструмент, който стимулира потреблението в България“, подчерта Гълъбинов.

Според експерта, България губи демографски потенциал и това е най-трагичното нещо, което се случва. „Не се създават адекватни работни места с нормални доходи, нямаме чуждестранни компании, които да плащат добри заплати“, обясни икономистът. Той даде пример с лекарите във Великобритания, които получават 6000 паунда. Равностойното заплащане в лева е 15 000 лв. „Може би у нас има лекари, които получават такава заплата, но са единици“, посочи Румен Гълъбинов.

Той припомни, че в кампанията за излизане на Великобритания от ЕС един от основните акценти е бил този, че на Острова пристигат много хора от Източна Европа. „Тези, които си направиха политически PR в този референдум, умишлено подведоха британците за опасността от свободното движение на хора“, обясни Румен Гълъбинов.

Финансистът посъветва българското правителство да препотвърди и преподпише всички бизнес въпроси и договори, ако се задейства чл. 50 и се мине към ефективна процедура по излизане на Великобритания от ЕС.

„Ще има проблеми с работниците, особено сезонните във Великобритания. Защо да страдат българските студенти? Може да има разлика в таксите за студенти от Острова и от други страни или пък да нямат възможност за толкова изгодни студентски кредити. Освен това може да възникнат проблеми и с фирми, износители към Великобритания“, предопреди Румен Гълъбинов.

Доц. Елица Димитрова от БАН обобщи някои от основните причини за емиграцията. Те са свързани най-вече с образованието, но и с условията на труд. „Най-привлекателни са най-силните и стабилни икономики в Европа – Великобритания, Германия, Испания. Тези страни са притегателни центрове“, обясни Димитрова.

Вижте цялото интервю с Румен Гълъбинов и анализа на доц. Елица Димитрова от БАН в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. България е държава със затихващи функции. След 50 г. просто няма да ни има.
    Да инвестираш в такава държава не изглежда да е добра идея.