неделя , 18 ноември 2018
Начало / Новини / Папа Франциск притеснен: Светът е на крачка от ядрена война

Папа Франциск притеснен: Светът е на крачка от ядрена война

След многократните закани между Америка и Северна Корея и фалшивият сигнал за ракетна опасност на територията на Хаваи от миналата седмица, дори папа Франциск изрази сериозни опасения, че светът е на ръба на ядрена война. Повече подробности сега ще разберем от Цвете Тюлева.

Папа Франциск предупреди, че светът е на крачка от ядрена война. Той направи това на борда на самолета си, с който лети на обиколка в Южна Америка. Днес е пърият ден от посещението на папата в столицата на Чили, Сантяго. Духовният лидер на католиците изрази своите опасения за мира по света във връзка с фалшивата тревога за ракетен удар по територията на Хавай от миналата седмица, която вся паника на острова.
„Мисля, че сме на ръба. Наистина се страхувам от това. Един инцидент е достатъчен, за да ни хвърли в състояние на ядрена война“. Това каза Папа Франциск като коментар на международното напрежение, предвизвикано най-вече от отношенията между Съединените щати и Северна Корея.
Припомняме, че президентът Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен Ун си разменяха множество заплахи, като последно Тръмп използва определение за мащаба на ядрената сила, която притежават двете държави като заяви, че неговият ядрен бутон е по-голям. Преди седмица, на среща с дипломати, главата на католическата църква призова за забрана на ядрените оръжия, позовавайки се на документ, подписан от Папа Джон в разгара на Студената война.
Миналата година 122 държави подписаха споразумение на Обединените нации, което цели забрана на ядрените оръжия.
Ватикана поддържа дипломатическия отношения със 180 страни, а целта, както папа франциск не веднъж е подчертавал е активен диалог и мирно бъдеще, както на корейския полуостров, така и по целия свят.

Повече от новините на БиАйТи- ТУК

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …