петък , 23 март 2018
Начало / Код 11-13 / Паметникът пред НДК – символ на историческата почит или монумент от соца, който трябва да бъде премахнат

Паметникът пред НДК – символ на историческата почит или монумент от соца, който трябва да бъде премахнат

Снощи имаше протест в защита на паметника „1300 години България“, в близост до НДК. Трябва ли да бъде премахнат монументът или гражданите имат право в исканията си – темата в КОД 11-13 коментираха Иван Яхнаджиев, Светлин Русев и Цена Бояджиева, галерист.

„От 2014 г. паметникът, когато общината пое отговорността за този паметник, той беше оставен на обществената и природната немара и започна разрушаването му, много неща се вдигнаха, бяха откраднати“, коментира Светлин Русев.

„Ако се върнем назад, когато паметникът беше създаден, той не беше приет от някои официални лица. Същевременно обаче, много от сериозните чужденци, които идваха у нас тогава, пък се чудеха как е възможно да се проектира такъв съвременен паметник“, добави академикът.

Иван Яхнаджиев обаче беше на противоположното мнение, като заяви, че паметникът няма естетически качества, в него няма нищо световно, нищо, което да ни кара да живеем с него, да го виждаме и да му се радваме.

„Този паметник е символ на социализма, който може би е най-редно да отиде в музея на социалистическото изкуство“, категоричен е художникът.

„Този паметник за мен е олицетворение на безхаберието към нашето минало. На каква естетика и на каква история да възпитавам аз своята внучка, гледайки този разрушен паметник? Според мен не му е там мястото. Нека дадем възможност на нашите талантливи български скулптори да покажат себе си с едно ново мислене“, изрази своята позиция Цена Бояджиева.

Вижте цялата дискусия по темата в следващото видео!

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …