понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Памет за тишината“ на Канарските острови

„Памет за тишината“ на Канарските острови

Далеч от вечната суматоха, някъде по пътя, в сърцето на дивата природа. Такива картини улавя „Памет за тишината“ – дебютната изложба на Жана Йорданова в СоХо на ул. „Искър“ 4 в София.

„Memoria del Silencio е един скромен проект, който не толкова иска да говори, колкото да служи за свидетелство за замлъкването – замлъкването на околната среда, замлъкването на обекта в него и най-важното – замлъкването на вътрешния диалог“, разказва авторката пред BiT. „Доста се интересувах от философията на будизма, a също така виждах отражението на стреса, на медиатизацията, в която живеем в днешно време в големите градове“, допълва Жана Йорданова.

Природата завладява фотографиите ѝ. Пейзажите на Канарските острови приютяват тишината, контрапункт на шумното и забързано градско ежедневие. „За мен природата е най-естествената среда, която също така предоставя и помага да се изпадне в това спокойствие, душевно спокойствие и честно казано е единственото място, което ми помага да се отпусна и да се чувствам наистина истинска и свободна“, споделя фотографът. Творбите ѝ са заснети в естествена светлина. „На Канарските острови има едно явление, което се нарича Калима. Това е един метеорологичен феномен на югоизточния средиземноморски вятър сироко, който донася пясък от Сахара. И това явление прави така, че пейзажът да се превърне в един дифузен сън, в който сенките са размити и може да се уловят различни тоналности“, обяснява Жана Йорданова.

Като фотограф тя се включва в екипа на филма Жули – режисьорски дебют на нейната приятелка Алба Гонсалес де Молина. Филмът е заснет в едно село в Северна Испания. „Филмът разказва историята на едно момиче, което е объркано, изгубено и което решава в един момент от живота си да остави всичко и да замине. Заминава и попада в едно еко селище, където се развиват различни неща, познава различни хора. Филмът разказва историите на всички други персонажи, които се появяват и които се срещат с момичето и помагат или се сблъскват с нея“, разказва Жана, която е автор на фотографията за рекламата на „Жули“ и на кадрите от мейкинга.

Фотографията среща Жана Йорданова и с бандата Pumuky. Тя прави снимките на музикантите за новия им албум. „Това е една група, която е създадена на съседния остров, на който живея аз – на Тенерифе. Това е една група за инди рок, и честно казано първият път, когато ги чух, просто се влюбих в музиката им, страшно хубава е. За снимките избрахме да отидем един следобед в южната част на острова, близко до едни планини, започнахме да снимаме там и изведнъж си дадохме сметка, че тази вечер беше едно явление на луната, когато тя е най-близо до земята. Просто отразяваше много красива светлина, така че отидохме малко по-надолу към морето, където са пясъчните дюни, и започнахме да снимаме там на пълна тъмнина, само със светлината от луната и се получиха доста интересни снимки“, разказва фотографът.

„Памет за тишината“ е вдъхновена от естествената среда на Канарските острови, която омягьосва Жана Йорданова преди 10 години. „Аз съм от Бургас и започнах да уча право, бях в третата година, оставаха ми две години да завърша, докато не дойде един момент, в който взех раницата си и отидох на Канарските острови на ваканция. И когато пристигнах там, просто ме завладя това усещане, че това е мястото, на което искам да остана“, спомня си Жана Йорданова.

Изложбата ѝ Memoria del Silencio е в София до 25 октомври.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …