петък , 20 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Пълноценен живот с пулмонална хипертония – мисия възможна

Пълноценен живот с пулмонална хипертония – мисия възможна

Да живееш пълноценно, въпреки тежката диагноза. Това не е мисия невъзможна. Тодор Мангъров, председател на асоциацията „Пулмонална хипертония“, издава книга с вдъхновяващи разкази. Той разказа в студиото на „Код 11-13“ за своята битка с тежката диагноза и сподели какво го е накарало да издаде книга с вдъхновяващи разкази на болни от пулмонална хипертония. По думите му, заболяването се характеризира със затруднено дишане, трудно окисляване на кръвта и физическа невъзможност за извършване на ежедневни дейности.

„До такава степен е затруднено ежедневието на човек с белодробна хипертония, че за него изкачването на стъпала се ограничава до 5-6 стъпки.“, заяви Мангъров.
Тодор Мангъров и бил офицер в българската армия, когато е диагностициран. Разказва, че от момента на получаване на първите симптоми до поставяне на диагнозата минават средно 2-3 години.

„Когато на мен ми поставиха диагнозата нямаше лечение за това заболяване. Няма лечение и до момента, но съществува адекватна поддържаща терапия, стига да се открие навреме. Препятствията, през които преминах за това време, ме вдъхновиха да напиша книга с истории на болни от пулмонална хипертония. “, каза Мангъров.
Според статистиката в България има само 120 души болни от пулмонална хипертония, чрез книгата авторът цели читателите не само да се запознаят със симптомите на заболяването, но и с историите на силни хора.

„Въпреки че хората много рядко биха седнали да си разказват за заболяванията, тази книга е изключително позитивна, защото разказва истории за силни хора и за това как хората успяват да се справят, въпреки трудностите.“, каза Мария Ангелова, редактор на книгата.

Една от вдъхновяващите истории е на самия Мангъров, който въпреки тежката диагноза не се е предал, а дори е обиколил света с велосипед, за да докаже, че въпреки всичко може да води пълноценен живот.

„Всеки един хората, чиито истории са разказани в книгата има свой начин за справяне с диагнозата. Хората, които са написали тези истории, включително и моята история, много ясно и категорично показват, че каквато и да ти е диагнозата място за паника, притеснение и самосъжаление няма. Винаги има вариант да продължиш напред.“

Целия разговор с Тодор Мангъров, вижте във видеото:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …