събота , 22 септември 2018
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / Отново скандал за военните самолети. За първи път действащ президент свидетелства в съда

Отново скандал за военните самолети. За първи път действащ президент свидетелства в съда

Скандал по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев. С явяването си като свидетел, президентът Румен Радев се превърна в първия действащ държавен глава, който дава показания пред съда.

След като кабинетът „Борисов 2 “ не успя да договори ремонт в Полша на машините, с които разполага авиацията ни сега, се наложи купуването на чисто нов самолет „Грипен“, който струва милиони.

Темата за изтребителите скара властта. След като ексвоенният министър Николай Ненчев се озова на подсъдимата скамейка заради ремонта на руските МиГ 29, днес президентът Румен Радев даде показания като бивш командир на Военно-въздушните сили.

Няколко часа по-късно, в личния си профил в социалните мрежи Цветанов призна, че не е експерт по авиацията и никога не е твърдял обратното. Той поиска комисията „Грипен“ да бъде оставена да работи на спокойствие, за да вземе отговорно решение.

Зад Радев застанаха от БСП. Оттам обявиха, че каквото е казал досега е изпълнено, или се работи по него. Социалистите обаче използваха момента, за да атакуват управляващите – по думите им Борисов изпуска контрола, а нестабилността в страната се задълбочава.

Срещата с премиера вчера е била по инициатива на премиера, уточни Радев. Целта – да се предотврати войната на институциите. И двамата са съгласни дирекция „Корупция“ да бъде изведена от ДАНС, а новият антикорупционен орган да бъде комплексен и ударен, като включва в себе си прокурори, полицаи, агенти от ДАНС, IT – специалисти, финансови и банкови експерти.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …