понеделник , 23 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Откровено за анорексията с Явора Стоилова, д-р Анета Аничкина и певицата Пламена

Откровено за анорексията с Явора Стоилова, д-р Анета Аничкина и певицата Пламена

В Код 11-13 разговаряме за анорексията и психичните заболявания, свързани с хранителни разстройства. Няма официална информация колко българи са болни от анорексия.

Явора Стоилова, майката на Василия, д-р Анета Аничкина и певицата Пламена гостуваха в студиото на Код 11-13 и коментираха темата.

„След смъртта на дъщеря ми, художничката Василия Стоилова, усетих една огромна празнота и безтегловност. Моята роля е да се опитам чрез картините на Василия, да говоря за анорексията. Тя е оставила тези картини като урок. Аз не смятам, че тези картини биха били полезни на самите анорексици. Те много ги харесват и се откриват в тях, но не могат да им повлияят“, разказа Стоилова.

„Няма официална статистика. Знае се, че броят на болните от хранителни разстройства е много по-голям от фиксираните в лекарските кабинети и заведения. Знам, че болестта е тежка и отнема живот и броят на боледуващите в България е толкова голям, колкото заслужава държавата да направи специализирано болнично заведение за лечение на тези заболявания“, обясни Аничкина.

Пламена сподели, че лечението е било много скъпо, а в същото време има много малко специалисти, които да окажат адекватна помощ.

„Психологическият такт на болните от анорексия и булимия е много важен. Важно е търпението. Родителите трябва да са много търпеливи и колкото им е трудно, да проявят търпение. Болните не се лигавят. Анорексията е болест на душата“, сподели Пламена.

„Родителите са най-сложната територия, защото не искат да признаят, че децата им са болни. Това не е синдромът на куклата Барби“, обясни Стоилова.

Пламена сподели, че преди да започне работа с психолога си, е изпитвала срам. Говорила е с майка си, но срамът й е идвал от това, че се е чувствала много повърхността. „Това за мен е кифленска болест, с която не мога да се преборя. Психологът е много важен и той каза, че това е болестта на най-чувствителните хора, които изпитват автоагресия към себе си“, посочи певицата.

По думите на д-р Аничкина това са психични болести, които обхващат и тялото. Лечението се води от психиатър, а не психолог.

„От липсата на хранителни вещества, мозъкът ти не възприема реалността правилно“, разказа Пламена.

„Трябва да се контролира стресът. Психотерапевт трябва да помогне за личностното израстване на болния, за научаване на повече информация за света, обществото, хората. Яденето е на втори план“, обясни д-р Аничкина.

„Възможно е и оперативно лечение на анорексията. Психиатрията се развива много бързо през последните години.

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …