понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Откровен разговор за диагнозата „множествена склероза“

Откровен разговор за диагнозата „множествена склероза“

Множествената склероза е прогресивно, автоимунно, дегенеративно заболяване на нервната система с неизвестен произход. Над 800 хил. души са болни от множествена склероза в ЕС.

В откровен разговор за диагнозата и за пътя да се живее с нея говорим с Биляна Савова, основател на фондация „Мога сам“.

„МС – Мога сам“ съществува като фондация от 7 – 8 месеца, самата идея за движението съществува от 3 години. Помагаме на хора, които са в крайно тежко положение, независима какво е то. В момента имаме нужда най-много от доброволци“, сподели Савова.

„Отказвам да съм болна и да влизам в статистиките, справям се със ситуацията сама. Не ми хареса, че лекарите нищо не знаят и смело посягат към хората и правят нещо, което наричат лечение, а е само овладяване на някаква симптоматика“, разказа още Савова.

Тя посочи, че се сравя с т.нар. алтернативни терапии, доверявайки се на аюрведа.

„Когато вече имах опит и се запознах с много хора, реших, че съм длъжна да споделя“, обясни тя как се е зародила идеята ѝ за движението.

Савова е убедена, че трябва да се говори за множествената склероза.

„Случвало ми се е да виждам, че деца се срамуват, че майката или бащата има симптоматика на множествената склероза, а самото семейство започва да не се държи добре с човека, който е диагностициран“, сподели тя.

„Тези хора живеят затворени и постепенно не искат никой да знае за тях и така животът им минава между 4 страни“, каза още Савова.

Целия разговор с нея можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. da jiveq mejdu 4eri steni