сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Откривателката на останките на Ричард III – пред камерата на Би Ай Ти

Откривателката на останките на Ричард III – пред камерата на Би Ай Ти

Събрахме всички доказателства и изчислихме, че възможността да сме намерили останките на крал Ричард III е 99,99 процента. Затова сме толкова уверени, че това е той.

Това заяви в специално интервю за Би Ай Ти д-р Тури Кинг, която е извършила ДНК анализа на намерените под паркинг в град Лестър кости. Откривателката гостува на тазгодишното издание на Софийския фестивал на науката. Тя разказа как се е стигнало до находката и как е била извършена идентификацията.

Винаги сме знаели, че Ричард III е погребан някъде около средновековна църква на име „Грей Фрайър“ в Лестър и започнахме разкопки в зоната, покрита със сгради и паркинги, през 2012 г., за да открием какво е останало от храма. Не очаквахме да се натъкнем на останките на Ричард III, спомня си тя.

„Знаехме, че е погребан около църквата, че е бил около 32-годишен, когато е починал по време на битка, както и че има гърбица – от известната пиеса на Шекспир за него.

Намереният скелет бе именно на мъж с тежка деформация на гръбначния стълб, починал около 30-годишната си възраст“.

Как се намират наследниците на човек, починал преди толкова много време, как реагират те, когато разберат за предшественици от такъв ранг в рода си, ще привлече ли проектът повече студенти към археологията и къде са останките днес – чуйте в разговора:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …