вторник , 28 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Откъде идва изразът „да шофираш като арабин в пустинята“ – отговаря Методи Герасимов
GERASIMOV картинка

Откъде идва изразът „да шофираш като арабин в пустинята“ – отговаря Методи Герасимов

Журналистът Методи Герасимов разкрива откъде идва изразът – „да караш като арабин в пустинята“, със своя пореден разказ за порядките в Йордания.

„В шофьорските курсове в Йордания човек вижда изключително и само момичета и жени, няма нито един мъж. Когато попитах един месетн, който е и професионален шофьор, той ми каза: „Ама, ти луд ли си?! За нас е под достойнството ни някой да ни учи. Аз сам се уча“. И ми обясни, че старият шейх учи сина си, който пък повтаря грешките му и незнанието му. Тук стигаме до парадокса, известен в България като „да шофираш като арабин в пустинята“, че хората си карат абсолютно хаотично, а жените и момичета, които са много по-добре образовани и подготвени, но вместо те да са нормата и нормалното, ги осмиват“, сподели Герасимов.

Той добави, че има закон за движението по пътищата, но едва ли и пътните полицаи го знаят, а пък много малък процент от хората въобще имат книжки

„Тук човек се замисля как тези хора остават живи. Аз, например, непрекъснато гледам, внимавам и мисля за другия и се опитвам да тълкувам какво може да направи. И се оказва, че хората, макар да карат хаотично, те преоткриват правилата ad hoc. Kоето не е рецепта за България, разбира се“, отбеляза още той.

Вижте целия му разказ във видеото:

Вижте също

UCHITELI картинка

Гергана Янева за младите учители и образованието като кауза

Гергана Янева е основател и председател на фондация „Тебешир“ гостува в студиото на еМисия България …