четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Отива ли си сериозната журналистика

Отива ли си сериозната журналистика

„През последните години има тенденция сериозната журналистика да си отива. Колко коментарни предавания има, които правят сериозни политически и икономически анализи?“.

Това попита в разговор за днешното състояние на медиите в България журналистката Весислава Антонова от в. „Капитал“ в разговор с колегата си преподавател по журналистика в СУ Жана Попова пред Полина Паунова по Би Ай Ти.

Двете разсъждаваха за пожълтяването на медиите, механизмите за регулиране на медийния пазар, оставката на председателя на СЕМ Георги Лозанов, политическата реклама, автоцензурата и неспазването на стандартите в журналистическата професия.

Според Попова опасното е това, че се налага да се появяват регулаторни органи, които да бдят за медийното ни здраве.
„Аз дори не виждам кое е жълтото или забавното, самата клюка вече не е качествена, всичко е на ръба на пиара“.

Журналистите се съгласиха, че в ожълтяването на медиите сериозно участие има и самата политическа и икономическа класа у нас. Те припомниха за обявените тарифи на модни и развлекателни издания за реклама на политици, които желаят да бъдат представени „като хора“ (готвещи, спортуващи, у дома им и т.н.).

Според тях при нормално функциониращ рекламен пазар самите компании нямаше да искат да обвързват името и марката си с некачествени и манипулативни медии и медии тип бухалки.

Тази медийна среда устройва някого, категорични са журналистите.

Според Антонова обаче в крайна сметка куклите на конци в медиите, които вършат работата отвъд правилата, не правят услуга дори на този, който ги е поставил там, тъй като им липсва всякаква експертност.

Самите журналисти изгубиха чувствителност, смята и Попова, като си припомня за 90-те, когато по думите й те в много по-голяма са мислели за източника на информация, за проверяването й и т.н.

Според двете на теория всеки един журналист би могъл да подаде оставка, ако е принуден да пусне противоречива информация под свое или без име. „Подписват се обаче договори на минимална заплата. Това важи за 90% от медиите на пазара. Има сериозен проблем с труда на журналистите – така си вързан и започваш да правиш неща, от които преди си се отричал“.

Източниците на финансиране трябва да са ясни и да могат да се проследяват, подчертава също Антонова.

Двете коментираха и оставката на дългогодишния председател на СЕМ Георги Лозанов, която той аргументира с несъгласието си да бъде регистрирана телевизия „Пик“, която би продължила тона, налаган от едноименния сайт.

Публичният образ на собственика на ПИК автоматично хвърля сянка върху програмата на едноименната телевизия, смятат те

„На нас Георги Лозанов ни служи като оправдание за всичко, което се случва в медиите от самото начало“, отбелязва Жана Попова.

Според журналистите СЕМ е независим само на хартия, докато на практика „експертните кандидатури“ зависят от депутатите. Двете са съгласни, че трябва да бъде приет изцяло нов Закон за радио и телевизия.

Когато има нефункционираща съдебна, няма как да искаме надолу регулаторите да функционират, заключава Весислава Антонова. Вижте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Еди Емирян

    Изцяло съм солидарен и споделям с огромна болка казаното. Катастрофата е на всички нива и започва още от подбора на кандидатите за тази благословена професия, тяхната подготовка, критериите, според които се възпитават и мотивацията им да се утвърдят без да разчитат на евтините и лековати похвати, които гарантират една измамна популярност. Бедата започва от момента, в който нарекохме шоуто журналистика. Тази беда не е в броя на предаванията, които предполагат сериозна журналистика. Тя е в неумението на техните автори и водещи да влязат по-дълбоко в темите, които поставя денят, да откроят фактите и да ги анализират, да погледнат отвъд тях… В тоззи случай СЕМ е безсилен – в Закона липсва думата професионализъм, а в състава му и администрацията попадат хора, избрани по съвсем различни, далеч от професионалните критерии. И в подобра медийна среда оттеглянето от нея, като че ли, е най-достойната стъпка.