събота , 24 март 2018
Начало / Жива връзка / Отговорен ли е шефът на ФБР Джеймс Коми за загубата на Хилъри Клинтън?

Отговорен ли е шефът на ФБР Джеймс Коми за загубата на Хилъри Клинтън?

В Америка агресията на Северна Корея и реакциите на Доналд Тръмп остават на заден план за сметка на една позабравена в последните седмици тема – руската намеса на президентските избори. Кандидатът за президент на демократите Хилари Клинтън даде заявка за завръщане на политическата сцена и посочи себе си като основен виновник за загубата.

В емоционална изповед тя каза, че поема пълна отговорност за поражението от милиардера през миналата година, но хвърли вина и върху Русия.

Набеден за оказване на влияние сред избирателите беше и директорът на ФБР Джеймс Коми, който непосредствено преди провеждането на изборите обяви, че Хилари ще бъде разследвана заради скандала с имейлите й.

Коми имаше възможност да се защити от критиките на Клинтън пред Сената, където беше разпитан във връзка с това било ли е повлияно на вота за американски президент.
Директорът на ФБР Джеймс Коми имаше възможност да се защити пред ФБР часове след като беше разкритикуван от Хилари Клинтън за това, че е коствал загубата й на изборите. Коми твърдо застана зад избора си да оповести това, че Бюрото разследва Клинтън за личния и имейл сървър. По думите му, това е бил правилният избор, независимо, че президентските избори са били само след броени дни – на 8 ноември, а обвиненията на Клинтън са го накарали да усети неприятен вкус в устата.

“Почувствах се ужасно. получих леко гадене при мисълта, че по някакъв начин може би съм повлиял на изборните резултати. Въпреки това, аз не бих променил решението си. Всеки, който не е съгласен с мен, може да се постави на мое място и да каже какво какво би направил на този 28 октомври. Дали ще съобщи за разследването или ще го скрие”, коментира Коми.

Думите му не се харесаха на демократите в Сената, които побързаха да напомнят, че по същото време Доналд Тръмп също е бил обект на разседване – за евентуални връзки на хора от щаба му с Русия и договорки за намеса на Москва в изборите. Тази проверка обаче не стана обществено достояние допреди няколко месеца и Коми отново трябваше да брани решението си да съобщи за едното разследване и да замълчи за другото. Той отвърна, че не е могъл да обяви за това срещу Тръмп, просто защото то е било на прекалено ранен етап, докато скандала с имейлите на Клинтън вече е бил познат на хората и работата по случая е започнала публично, така че не е имало нужда новостите по случая да бъдат скрити от обществото. Пред Сената Коми категорично добави, че Русия продължава да се намесва във вътрешната политика на САЩ и остава място, където киберпрестъпниците действат безнаказано.

Освен разследването за руската намеса по време на изборите, Коми преди време лично обяви, че именно Москва стои зад хакерската атака по сървърите на Демократическата партия, а анализът на американското разузнаване сочи, че Путин е имал явни предпочитания към Доналд Тръмп.

“На първо място Тръмп не е Хилари Клинтън, която Путин мрази и по всякакъв начин се опитва да й навреди. Тръмп е неин противник, затова естествено Путин го е подкрепял. на второ място разузнаването заключва, че Путин е на мнение, че може да постигне сделки и договорки с човек с опит в бизнес отношенията, а не с такъв, който цял живот се е занимавал с политика.”, заяви Коми.
Тези думи обаче едва ли носят утеха за Клинтън, която обяви, че се завръща на политическата сцена, за да бъде както самата тя се определи – част от съпротивата и посочи, че неочакваната и загуба е била благодарение на външни фактори.

Хилари не спомена по име руския президент, но се оплака, че той се е намесил в изборите с единствената идея да й навреди, като за целта е застанал на страната на противника й.
Самият Доналд Тръмп не остана впечатлен от завръщането на Клинтън и написа в любимата си социална мрежа “Туитър”, че всичко това e една серия от оправдания за загубата на изборите.
Хилари Клинтън достатъчно дълго отсъстваше от политическата сцена – повече от половин година. Предстои да видим дали тя ще остане водеща фигура сред демократите или ще даде път на нови лица.

Вижте също

Едва 1/3 от българите са лоялни служители. На пето място сме в Европа по честа смяна на работодатели

Повече от половината българи под 34 години са сменили по трима работодатели. Това сочи международно …