четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Отец Рафаил: Загубили сме човещината си и разбирането си за човека

Отец Рафаил: Загубили сме човещината си и разбирането си за човека

Патриотизмът в новото време, за динковщината и разликата с родолюбието в еМисия България разговаряхме с игумена на Кладнишкия манастир отец Рафаил.

„Това, което наблюдаваме, е един симптом, а причината за болеста се корени в българското образование и начина, по който осмисляме историята си и себе си“, коментира отец Рафаил.

„Проблемът е в ценностната ориентация. Погледнете как се учи българска история – сякаш сме изостанали в XIX век. Всичко бива осмисляно през реалностите на XIX век. Ние, в началото на XXI век, продължаваме да спорим имало ли е турско робство и дали една литературна метафора може да определи един период от нашата история“, подчерта той.

И добави, че продължаваме да учим митове, които буквално насаждат омраза към всеки чужд, който се възприема като враг.

Отец Рафаил е категоричен, че сме загубили човещината си и разбирането си за човека.

„Човекът е безусловна ценност, която не зависи от неговата религия, интеграция и реализация в обществото, а сама по себе си е ценна. Това някъде е дълбоко загубено“, подчерта той.

Игуменът отбеляза, че практикуващите християни у нас са едва 1-2 %. А останалите битово, но не и ценностно са християни.

Отец Рафаил коментира още, че патриотизмът е девалвирал.

Чуйте целия разговор с него:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Свинска опашка за Рафчо!

    Не ме занимавайте с този толерасто-педер , еврофашист , полезен идиот и русоФОБ!