четвъртък , 19 януари 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Отец Паоло Кортези: Белене трябва да е място за памет и помирение
BELENE картинка 2

Отец Паоло Кортези: Белене трябва да е място за памет и помирение

Тази вечер, от 18.30 ч., Би Ай Ти ще излъчи документалния филм „Песента“, посветен на жертвите и оцелелите от Белене. Филмът е дело на Росен Елезов, Евгений Михайлов и Радослав Н. Колев.

За паметта и прошката в студиото на еМисия България разговаряхме с отец Паоло Кортези, който е енорийски свещеник и ректор на т.нар. светилище на Блажен Евгений Босилков в Белене. От година негова кауза е в крайдунавския град да се построи музей-мемориал на мъчениците от лагерите.

„Бях изпратен в Белен преди 5 години, за да се грижа за католическата общност там. Дойдох без да зная нито дума на български език и нищо за България, тъй като в Италия не учим за страната. В Белене започнах да се грижа за оцелелите от репресиите и се запознах с историята на острова“, сподели отец Кортези.

„Възможно е да има прошка, защото нашият господ е казал да прощаваме на вараговете, дори да ги обичаме. Но просшката е движение и трябва да има действие и от двете страни. Тук говорим не за един човек, а за един народ, които е изживял травма – половината българи са унищожили другата половина. Помирението на един народ е труден процес, но може да се постигне“, категоричен е той.

Отец Кортези разказа, че в България се е запознал с много хора, достигнали спокойствие и са простили, макар от другата страна да няма подадена ръка.

„Има и други, които още не са спокойни. Разбирам ги, защото те са страдали. Раните са много дълбоки и трябва време“, сподели още той и допълни, че за помирението цялото общество трябва да влиза в тези теми, защото „не можем да ги скрием под килима“, а всеки трябва да работи в неговото поле.

„Работим за помирение, защото целта е да живеем в мир и да се обичаме“, каза още отец Кортезии.

„Нашата цел е в България да има място, което да е специално за памет. По света има места, където хората са страдали масово и са превърнати в музеи. Там хората отиват като поклоници, за да се запознаят с истината, да се молят, размишлявват и да излизат с някакви ценности – свобода, демокрация. Целта е Белене да бъде като Аушвиц – място за молитва и помирение“, подчерта той.

Отец Кортези каза още, че работата по проекта се върши с много ентусиазъм и доброволци

„За една година са дошли повече от 3 хил. посетители, най-вече млади хора, а преди 2 години никой не можеше да отиде там“, посочи още той.

Паметта е много важна, но възпитателите и учителите на паметта трябва да бъдат обективни и нетенденциозни, допълни отец Кортзи.

Вижте целия разговор с него във видеото:

Вижте също

EMISIQ_TATYANA картинка

Татяна Дончева: Живеем сред огромна група хора, за които никакви разумни доводи не са валидни

Личната ми равносметка след президентските избори се съдържа в произведения на наши възрожденци. Това заяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *