понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Отец Паоло Кортези: Белене трябва да е място за памет и помирение

Отец Паоло Кортези: Белене трябва да е място за памет и помирение

Тази вечер, от 18.30 ч., Би Ай Ти ще излъчи документалния филм „Песента“, посветен на жертвите и оцелелите от Белене. Филмът е дело на Росен Елезов, Евгений Михайлов и Радослав Н. Колев.

За паметта и прошката в студиото на еМисия България разговаряхме с отец Паоло Кортези, който е енорийски свещеник и ректор на т.нар. светилище на Блажен Евгений Босилков в Белене. От година негова кауза е в крайдунавския град да се построи музей-мемориал на мъчениците от лагерите.

„Бях изпратен в Белен преди 5 години, за да се грижа за католическата общност там. Дойдох без да зная нито дума на български език и нищо за България, тъй като в Италия не учим за страната. В Белене започнах да се грижа за оцелелите от репресиите и се запознах с историята на острова“, сподели отец Кортези.

„Възможно е да има прошка, защото нашият господ е казал да прощаваме на вараговете, дори да ги обичаме. Но просшката е движение и трябва да има действие и от двете страни. Тук говорим не за един човек, а за един народ, които е изживял травма – половината българи са унищожили другата половина. Помирението на един народ е труден процес, но може да се постигне“, категоричен е той.

Отец Кортези разказа, че в България се е запознал с много хора, достигнали спокойствие и са простили, макар от другата страна да няма подадена ръка.

„Има и други, които още не са спокойни. Разбирам ги, защото те са страдали. Раните са много дълбоки и трябва време“, сподели още той и допълни, че за помирението цялото общество трябва да влиза в тези теми, защото „не можем да ги скрием под килима“, а всеки трябва да работи в неговото поле.

„Работим за помирение, защото целта е да живеем в мир и да се обичаме“, каза още отец Кортезии.

„Нашата цел е в България да има място, което да е специално за памет. По света има места, където хората са страдали масово и са превърнати в музеи. Там хората отиват като поклоници, за да се запознаят с истината, да се молят, размишлявват и да излизат с някакви ценности – свобода, демокрация. Целта е Белене да бъде като Аушвиц – място за молитва и помирение“, подчерта той.

Отец Кортези каза още, че работата по проекта се върши с много ентусиазъм и доброволци

„За една година са дошли повече от 3 хил. посетители, най-вече млади хора, а преди 2 години никой не можеше да отиде там“, посочи още той.

Паметта е много важна, но възпитателите и учителите на паметта трябва да бъдат обективни и нетенденциозни, допълни отец Кортзи.

Вижте целия разговор с него във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Izvinete za latinicata, Molia govorete za Belene vseki mesec, vsiaka godina, pokazvaite fakti, pokajete jertvite, pokajete mashinata na unijenie i unishtojenie na nacionalnata identichnost. Ne ostaviajte tazi tema da se zabravi, pokajete Belene i zashto niama podkrepa ot instituciite, zashto tozi dostoen otez ne poluchava podkrepa ot samata vlast. Pokajete srama, i ne ostaviajte tazi tema da se zabravi. Az sym bila v Goli Otok i Arbe/Rab i hrvatite ne se izviniavat s voini, s bednost, s lipsa na resursi i drugi prioriteti, tehnite lideri kakto i horata govoriat za moral i nacionalna pamet vseki den i na vseki praznik. Sramno e che tezi balkanski nacii ne sa nashite primeri i nashite nai – blizki sauznici.