петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Отец Никанор за смисъла на Велики четвъртък

Отец Никанор за смисъла на Велики четвъртък

Днес е Велики четвъртък – смисъла на този важен ден от Страстната седмица пояснява отец Никанор, с когото еМисия България се свърза в Гигинския манастир.

Днешният ден събира четири важни събития: Божественото умиване на нозете, Тайната вечеря и установяването на Светите тайнства, усърдната молитва на Господа и предателството на Иуда.

От днес Църквата започва да възпоменава час по час последните дни от земния живот на Господ Иисус Христос и финалните стъпки към кръстната Му жертва, припомни отец Никанор.

На днешния ден Христос установява и най-великото от всички църковни тайнства – Светата Евхаристия, която се превръща в център на целия богослужебен и литургичен живот.

Чрез благодатта на Светия Дух и молитвите на свещеника и миряните, имаме едно привеждане в настоящ момент и претворяване на виното и хляба в тялото и кръвта Христови, за опрощаване на греховете и придобиване на вечен живот.

Съпреживявайки страданията на Господа, очиствайки се вътрешно с поста и молитвата, ние се подготвяме да почувстваме истински пасхалната радост на Христовото възкресение, пояснява отец Никанор.

Думите на Христос са актуални във всички епохи и времена, добавя той и припомня стиха „Небе и земя ще преминат, но думите ми няма да преминат“.

Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …