четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Отец Кръстин за каузата българите в Хамбург да имат свой храм

Отец Кръстин за каузата българите в Хамбург да имат свой храм

За трети път българската църква в Хамбург обявява конкурс за детска рисунка. Първата задача е била „да нарисуваш своя храм“, като с рисунките на децата е бил издаден стенен православен календар за 2015 г. За предстоящата 2017 г. пък мотото е „Бъди творец“.

Тази инициатива обаче е част от едно по-голямо и дългогодишно общо усилие – българите от енорията в германския град да си имат свой собствен храм, разказа в еМисия България отец Кръстин Апостолов от Хамбург.

Вече няколко години сънародниците ни събират средства за тази цел, като – макар и недостатъчна, вече се е натрупала сума, която би стигнала за груб строеж. Благодарение на различни инициативи, като конкурса, кампанията е привлякла вниманието и на редица фирми. Основната подкрепа обаче идва от доброволческия труд и ангажимент на енориашите.

За 10 години ние нямаме свой дом и ползваме различни помещения или изоставени протестантски църковни сгради, за да провеждаме своите богослужения, казва отец Кръстин, който се надява миряните там скоро да се зарадват на построена църква или закупено помещение, което може да се преустрои и подреди в храм.

В Хамбург Бог е събрал прекрасни хора, събираме се всяка неделя на служба и след нея на кафе, в тези контакти разбираме за конкретните проблеми на сънародниците ни тук, разказва още свещеникът.

По думите му най-честите трудности са свързани със незнанието на немски език и затова една от българките там преподава немски на желаещите след службата. Чуйте целия разговор с отец Кръстин Апостолов:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …