събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Отец Дионисий: Бившата Държавна сигурност никога няма да прости на отец Кортези

Отец Дионисий: Бившата Държавна сигурност никога няма да прости на отец Кортези

В днешното предаване „Честно казано“ Люба Кулезич се връща отново към случая с оттегления от страната ни отец Паоло Кортезе. Миналата седмица имаше и протест в защита на свещеника и човека, направил толкова много за Белене, за страната ни и за паметта ни, призивът за който тръгна от ефира на Би Ай Ти.

Низвергнатият от Светия синод и заплашен от църковен съд бивш настоятел на катедралния храм „Св. Александър Невски“ отец Дионисий също говори на митинга, обявявайки се не само за негов поддръжник, но и за негов приятел. Днес той гостува в „Честно казано“, за да „говори само истината“ по този и други въпроси.

Отец Дионисий отбеляза, че в никакъв случай не е влизал в ролята на посредник, и ако БПЦ не общува официално с останалите вероизповедания и църкви, то при него това се е случвало на чисто личностно ниво. Отбеляза още, че БПЦ е единствената, която не иска бежанци, докато руската църква го прави.

Вероятно ще се наложи и аз да бягам оттук, колкото се може по-надалече и без да се обръщам, за да не се превърна в солен стълб, каза той и призна, че изпитва срам да е българин след случая с отец Кортези. Лоялност у българина към когото и да било няма, категоричен е отецът.

Според него „голямото престъпление“ на отец Кортези е, че е издигнал мемориал в памет на жертвите на тоталитарния режим. Нещо, което по думите му никога няма да му бъде простено от някогашните структури на Държавна сигурност, които „управляват тази държава чрез своите икономически методи“.

Дела като на отец Кортези нямам, но дела, за които да бъда намразен – имам, призна отец Дионисий. По думите в БПЦ не се е допуска финансов контрол, какъвто той твърди, че се е опитвал да въведе в патриаршеската катедрала, както и дисциплина.

Делата на църквата са отделени от светската суматоха, но защо не са отделени от мафията – те не е светска, тя не е църковна, тя е дяволска, попита още отец Дионисий.

Чуйте подробности за проблемите на отеца, за присъствието на бившата ДС в църквата ни и за скандалите там в целия разговор:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

Един коментар

  1. Истинската причина за прогонването на отец Кортези от България беше неговата идея да направи паметник на жертвите на комунистическата диктатура. Истината за хилядите невинни жертви на комунистическите изверги все още е забранена тема в България.