понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Отец Антим от манастира „Св. Георги“: Благодарността ни е чужда, искаме само да ни се дава

Отец Антим от манастира „Св. Георги“: Благодарността ни е чужда, искаме само да ни се дава

Хиляди миряни изпълниха храмовете в България, за да се помолят на Свети Георги на днешния му празник – 6 май. Чудесата, свързани със светеца, са много.

Репортерът на Би Ай Ти Флорина Иванова разказва за онези, които се случват в малкия манастир „Св.Георги Победоносец“ в Горни Богров.

Говори се, че лечебната вода, бликнала на това място, и загадъчният камък, който расте в центъра на олтара, са помогнали на стотици вярващи.

Според преданието камъкът е бил донесен от рицари кръстносци, които се връщали от освободения Ерусалим. Местните построили църквата, така че той да бъде в средата на олтара.

Преди около 60 години камъкът започнал постепенно да увеличава размера си. Отец Антим разказва, че отначало не вярвал, но после започнал да го мери… и спрял до 2,10 м. За да не изпитва Бога.

Свещеникът напомня, че не камъкът е причина чудесата да се случват, а Бог. „Ако Бог е дал на този камък да расте, то е за да усили вярата ни с едно чудо“.

Много са историите за бездетни майки, които са били дарени с рожба, както и за хора, страдащи от нелечими болести, които са се излекували след молитва към Свети Георги в манастира.

Хората обаче рядко се връщат да благодарят за получената помощ, разказва отец Антим.

„На нас благодарността ни е чужда, трябва само да искаме и да ни се дава, тогава сме доволни. Но трябва и нещо да даваме в замяна“.

Отецът призовава да не се отчуждаваме от Господ и светиите и по-често да намираме време да преклоним глава пред силата и милосърдието им.

Чуйте историите на някои от излекуваните в целия репортаж:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …