петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Отец Александър Лашков за забравената същност на Възкресението

Отец Александър Лашков за забравената същност на Възкресението

Макар че привидно добре познаваме големите християнски празници и традициите, свързани с тях, се оказва, че много често се “плъзгаме” по повърхността и се оплитаме в стереотипи и погрешни представи. За да си спомним за позабравените ценности и добродетели, посетихме софийския храм „Света Троица“ и отец Александър Лашков.

С каквито и определени да го „окичим“ Великден си остава най-големият празник за православните християни. Фокусирани основно в материалните му измерения, обаче, често забравяме за духовната и нравствена сила на Христовото възкресение.

„Започнали сме да празнуваме празниците само с битовите традиции. На Коледа слагаме трапеза, осигуряваме елхата, а за рождението на Иисус Христос почти не става дума. Сега за Възкресение Христово ще правим козунаци, ще боядисваме яйца и ще си ходим на гости. А това, че се е случило най-голямото събитие в историята на човечеството, не стига до нашите умове“, смята отец Александър Лашков. По думите му, ако Христос не бе възкръснал, той би бил един от многото мъдри учители, моралисти, които учат хората на по-добро.

До влизането в сила на Григорианския календар през ХIV век не е имало разлика между източния и западния Великден. Днес все по-често започва да се възражда идеята всички християни по света да честват Възкресение Христово на обща дата и този каприз на календара да остане в миналото.

Да сме добри по празници сякаш не е трудно, точно както не е трудно да сме смирени и отговорни при влизането в храма. Трудното е да останем такива в своето ежедневие – затрупани от грижи и проблеми.

„Отдавна е дълг на църквите да седнат и да уеднаквят честването на този празник. Религията като феномен на човешката духовност, е една. Но иначе има много различни религии. Има теория, че Бог е на върха и ние изкачваме по различен начин стълбата към върха. Няма нищо такова – ние изкачваме различни върхове“, категоричен е Лашков.

Чуйте целия разговор с отец Александър Лашков от софийския храм „Света Троица“ в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …